Granulom je upala zubnog tkiva

admin

Prvi simptom granuloma oštra je bol koja se javlja tijekom konzumiranja toplih napitaka ili slatke hrane. Većina tu bol ignorira te izbjegava žvakanje na toj strani usta ili pak prestaje s konzumacijom namirnica koje izazivaju bol. Međutim, to nije bol koju bi se smjelo zanemariti. 

U slučaju pojave takve boli nerijetko je riječ o granulomu. On je upala zubnog tkiva, odnosno bakterijska infekcija koja nastaje kada je zubna caklina oštećena te bakterije dopiru u živac, a potom i u vrh korijena zuba. U vrhu korijena zuba nakupina bakterija stvara gnoj te se javlja bol. 

Uzroci granuloma 

Granulom najčešće uzrokuje karijes koji nije liječen na vrijeme. Bakterije iz karijesa uzrokuju infekciju te zub postaje osjetljiv na zagriz. To uzrokuje bol jer je karijes pronašao put sve do zubnog živca.

Ukoliko se ni granulom ne liječi na vrijeme, bakterije mogu prodrijeti do korijena zubnog živca i proširiti se na okolnu kost. U kasnijim stadijima, moguće je i oticanje lica. 

Granulom postaje ozbiljan problem
Na početku, granulom je teško prepoznati.

Simptomi upale zubnog tkiva

Na početku, granulom gotovo da i nema simptoma te ga je zbog toga teško prepoznati. Ponekad se može javiti bol, a u kasnijim stadijima i vidljivo propadanje zuba. Granulom postaje ozbiljan problem kada se javi oticanje te lezije na desnima. 

Video koji pokazuje kako se liječi granulom

Bolna se upala uglavnom javlja kada su bakterije već došle do zubnog živca. Ipak, veći problem koji prethodi nastanku granuloma je neizliječeni karijes koji se javlja zbog neredovne higijene usne šupljine. Osim karijesa, može ga izazvati i udarac ili ozljeda. 

Liječenje granuloma

Kako biste prevenirali ovaj neugodni problem, potrebno je paziti na: 

  • oralnu higijenu 
  • redovne posjete stomatologu

Ako se i nakon toga pojavio taj problem, bitno ga je prepoznati i liječiti na vrijeme. Granulom se liječi kod stomatologa, u ranijim stadijima sterilizacijom inficiranog područja i uklanjanjem nakupljenog gnoja u korijenskom kanalu. Sterilizacijom se liječi korijenski kanal i spašava oštećeni zub kako bi se izbjeglo njegovo vađenje. U današnje vrijeme, za sterilizaciju se koristi i laser. 

Osim toga, u nekim je slučajevima potrebno najprije umrtviti zubno meso te onda nakon nekoliko dana započeti s čišćenjem kanala. Nakon što se kanal kemijski i mehanički očisti te se iz njega uklone bakterije, potrebno je zub ispuniti plombom. Nakon liječenja moguća je osjetljivost na zagriz, ali generalno liječenje granuloma ima manje potencijalnih nuspojava nego što ima neliječeni, koji u krajnjem slučaju može rezultirati i gubitkom zuba.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Cerada za auto kao učinkovita zaštita

Cerada za auto svima je potrebna, ali rijetko ju tko koristi. Bilo zbog toga što ne žele skrivati svog metalnog ljubimca od pogleda ili zbog straha da im ona može oštetiti boju, rijetko na parkingu vidimo auto pokriven tim prekrivalom.  Ona štiti automobil od svih vremenskih nepogoda, jeftina je i lako se postavlja. Osim toga, uštedit će vam novac za odlazak kod mehaničara na popravak oštećenja od tuče te će vam uštedjeti vrijeme koje biste potrošili čekajući pokraj auta da se ohladi nakon što ga je cijeli dan grijalo sunce. Postovi u istoj kategoriji: Paradontoza kao vrlo čest stomatološki problem […]
cerada za auto