Obračunavanje poreza u Hrvatskoj

admin

Porezni sustav u Hrvatskoj pri ulasku u Europsku uniju prilagođen je u nekim pogledima poreznom sustavu u Europskoj uniji. Cilj uređenja poreznog sustava jest pojednostavljenje trgovine i poslovanja domaćih i stranih tvrtki u svim zemljama EU. Za sve hrvatske i strane firme koje posluju u Hrvatskoj postoji nekoliko poreza koje su obavezni plaćati.

O tome se svakako dobro informirati prije otvaranje bilo kakve tvrtke, kako kasnije ne bi bilo iznenađenja.

Porez na dobit

Trgovačka društva registrirana u Hrvatskoj obveznici su plaćanja poreza na dobit – u tu skupinu ulaze sve hrvatske i strane tvrtke koje posluju u Hrvatskoj. Porez u Hrvatskoj na dobit plaća se po stopi 12 % ili 18 %, ovisno o visini prihoda tvrtke. Osnovica tog poreza u Hrvatskoj je računovodstvena dobit uvećana ili umanjena prema odredbama zakona i pravilnika poreza na dobit. 

Porez u Hrvatskoj

Trgovačka društva (dionička društva, društva ograničene odgovornosti i jednostavna društva ograničene odgovornosti) mogu plaćati taj porez u Hrvatskoj utvrđen na osnovicu po novčanom načelu. Pojednostavljeno rečeno, tada se osnovica poreza u Hrvatskoj utvrđuje na način da se u prihode uzima ono što je naplaćeno, a u rashode ono što je plaćeno. Porez na dobit plaća se podnošenjem prijave do kraja travnja, za svaku godinu, a tijekom godine mogu se plaćati i predujmovi koji umanjuju godišnju obvezu plaćanja tog poreza u Hrvatskoj.

Porez na dodanu vrijednost

Trgovačka društva također mogu biti obveznici poreza na dodanu vrijednost. Ovaj porez u Hrvatskoj mora se plaćati ako je vrijednost isporuke tvrtke veća od 300 tisuća kuna. Obveznici koji ne prijeđu taj prag mogu postati obveznici ovog poreza u Hrvatskoj na zahtjev.

Također, trgovačka društva koja posluju u Hrvatskoj mogu nabavljati robu iz drugih članica Europske Unije, što se više ne smatra uvozom već stjecanjem, za što postoji poseban način oporezivanja porezom u Hrvatskoj. Za potrebe poreza na dodanu vrijednost mora se prijaviti i isporuka iz Hrvatske u druge zemlje članice Europske unije.

Čitajte i sljedeći članak: Kako trgovati kriptovalutama putem mobitela?

Kriptovalute su u posljednjih nekoliko godina prepoznate kao odlična investicija kod mnogih ljudi.

Obračunavanje PDV-a

Radi poboljšanja likvidnosti tvrtke, na primjer građevinske djelatnosti, tvrtke iz tog sektora ne obračunavaju porez u Hrvatskoj na svoje isporuke drugom obvezniku PDV-a, već koriste mehanizam prijenosa porezne obaveze. Tada primatelj tog računa za građevinu mora obračunati PDV na svom obrascu PDV-a i koristiti pretporez ako ispunjava ostale uvjete propisane zakonom o porezu u Hrvatskoj.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Komode koje plijene pozornost na prvi pogled

Uređenje doma zadatak je s kojim se bore mnogi. S jedne strane, tu je želja da naš prostor izgleda uređeno i moderno, ali i odražava naš stil, dok je s druge potreba za držanjem unutar budžeta i odabirom funkcionalnog pokućstva koje će omogućiti lakšu organizaciju.  Postovi u istoj kategoriji: Kako trgovati kriptovalutama putem mobitela? Možda će vas zanimati i sljedeći članci:Izradite e trgovinu i povećajte doseg do kupacaNajoptimalniji hosting web stranica za mnogeUz kvalitetne internetske stranice do više posjetiteljaVPS serveri su za mnoge korisnike optimalno rješenjeVeći prinos lakši je uz dobar sustav za zalijevanjeAkcije zimskih guma pred nadolazeću sezonuMoto oprema […]