Obračunavanje poreza u Hrvatskoj

admin

Porezni sustav u Hrvatskoj pri ulasku u Europsku uniju prilagođen je u nekim pogledima poreznom sustavu u Europskoj uniji. Cilj uređenja poreznog sustava jest pojednostavljenje trgovine i poslovanja domaćih i stranih tvrtki u svim zemljama EU. Za sve hrvatske i strane firme koje posluju u Hrvatskoj postoji nekoliko poreza koje su obavezni plaćati.

O tome se svakako dobro informirati prije otvaranje bilo kakve tvrtke, kako kasnije ne bi bilo iznenađenja.

Porez na dobit

Trgovačka društva registrirana u Hrvatskoj obveznici su plaćanja poreza na dobit – u tu skupinu ulaze sve hrvatske i strane tvrtke koje posluju u Hrvatskoj. Porez u Hrvatskoj na dobit plaća se po stopi 12 % ili 18 %, ovisno o visini prihoda tvrtke. Osnovica tog poreza u Hrvatskoj je računovodstvena dobit uvećana ili umanjena prema odredbama zakona i pravilnika poreza na dobit. 

Porez u Hrvatskoj

Trgovačka društva (dionička društva, društva ograničene odgovornosti i jednostavna društva ograničene odgovornosti) mogu plaćati taj porez u Hrvatskoj utvrđen na osnovicu po novčanom načelu. Pojednostavljeno rečeno, tada se osnovica poreza u Hrvatskoj utvrđuje na način da se u prihode uzima ono što je naplaćeno, a u rashode ono što je plaćeno. Porez na dobit plaća se podnošenjem prijave do kraja travnja, za svaku godinu, a tijekom godine mogu se plaćati i predujmovi koji umanjuju godišnju obvezu plaćanja tog poreza u Hrvatskoj.

Porez na dodanu vrijednost

Trgovačka društva također mogu biti obveznici poreza na dodanu vrijednost. Ovaj porez u Hrvatskoj mora se plaćati ako je vrijednost isporuke tvrtke veća od 300 tisuća kuna. Obveznici koji ne prijeđu taj prag mogu postati obveznici ovog poreza u Hrvatskoj na zahtjev.

Također, trgovačka društva koja posluju u Hrvatskoj mogu nabavljati robu iz drugih članica Europske Unije, što se više ne smatra uvozom već stjecanjem, za što postoji poseban način oporezivanja porezom u Hrvatskoj. Za potrebe poreza na dodanu vrijednost mora se prijaviti i isporuka iz Hrvatske u druge zemlje članice Europske unije.

Obračunavanje PDV-a

Radi poboljšanja likvidnosti tvrtke, na primjer građevinske djelatnosti, tvrtke iz tog sektora ne obračunavaju porez u Hrvatskoj na svoje isporuke drugom obvezniku PDV-a, već koriste mehanizam prijenosa porezne obaveze. Tada primatelj tog računa za građevinu mora obračunati PDV na svom obrascu PDV-a i koristiti pretporez ako ispunjava ostale uvjete propisane zakonom o porezu u Hrvatskoj.

Postovi u istoj kategoriji:

    Nije pronađen
Next Post

Komode koje plijene pozornost na prvi pogled

Uređenje doma zadatak je s kojim se bore mnogi. S jedne strane, tu je želja da naš prostor izgleda uređeno i moderno, ali i odražava naš stil, dok je s druge potreba za držanjem unutar budžeta i odabirom funkcionalnog pokućstva koje će omogućiti lakšu organizaciju.  Postovi u istoj kategoriji: Nije pronađen Možda će vas zanimati i sljedeći članci:Uz kvalitetne internetske stranice do više posjetiteljaNajoptimalniji hosting web stranica za mnogeVPS serveri su za mnoge korisnike optimalno rješenjeAkcije zimskih guma pred nadolazeću sezonuMoto oprema za ugodniju i sigurniju vožnjuBrisanje tvrdog diska za veću sigurnostKvalitetni autodijelovi za dugotrajnost automobilaVeći prinos lakši je uz […]