Sigurnija online kupnja uz SSL certifikat

admin

Na internetu se danas mogu pronaći razne web trgovine. Nude raznolike proizvode i usluge. Neki su još uvijek relativno skeptični prema takvom načinu kupnje pa uvijek dobro razmisle prije nego obave neku kupnju. Srećom, danas postoje određene stvari koje vam mogu dati određenu dozu sigurnosti pri kupnji, a jedna od njih je svakako ugrađeni SSL certifikat.

Treba napomenuti kako niti on ne predstavlja 100%-tnu zaštitu od mogućih zlonamjernih radnji, ali svakako je veća sigurnost ako ga neka web trgovina posjeduje.

Što je i kako fukcionira SSL certifikat

Za one koji ne znaju, internetski SSL certifikat je zapravo dodatak na nekoj web stranici koji do određene razine jamči da je riječ o pouzdanoj stranici. Postoji više vrsta, od onih najjeftinijih pa do onih skupljih za koje se može reći da predstavljaju vrlo dobru zaštitu. Naravno, od velikih poslovnih web stranica, u prvom redu web trgovina i sličnih web stranica koje pružaju neki oblik interakcije, očekuje se da posjeduju SSL certifikat.

A način na koji on radi je zapravo zaštita komunikacije između korisnika i poslužitelja na kojem se nalaze web stranice.

Za one koji ne znaju, internetski SSL certifikat je zapravo dodatak na nekoj web stranici koji do određene razine jamči da je riječ o pouzdanoj stranici.

Osigurana i šifrirana komunikacija

Način rada web trgovine je jednostavan. Vi kao kupac prema poslužitelju (trgovcu, odnosno web trgovini) šaljete određene podatke koje drugi ne bi trebali vidjeti, primjerice vaše osobne podatke, podatke o plaćanju i slično. Kako bi ta komunikacija ostala sigurna, u sredini to procesa se nalazi internetski SSL certifikat koji služi za šifriranje te komunikacije, a to čini pomoću dva ključa:

  • Javni
  • Privatni

Kako bi komunikacija bila uspješna, odnosno kako bi primatelj mogao dešifrirati ono što je pošiljetelj poslao, oba ključa moraju biti ispravna. Prema tome, čak i ako netko uspije presresti tu komunikaciju, zbog ugrađenog SSL certifikata neće moći doći do podataka jer neće znati javni i privatni ključ.

Provjera web stranica

Kako biste provjerili je li neka web stranica osigurana, odnosno posjeduje li valjani SSL certifikat, to možete vrlo jednostavno napraviti. U polju preglednika kojeg koristite trebali biste vidjeti sljedeće:

  • Oznaku lokota i klikom na njega saznati detalje o SSL certifikatu
  • Internetska adresa počinje s https (ako počinje s http, tada nije riječ o sigurnoj web stranici)

Pročitajte sljedeći članak: Usluge spašavanja podataka s raznih medija

Isto kao što ste brzo došli do određenih podataka, tako brzo možete i ostati bez njih u slučaju kvara nekog uređaja i slično. Iako su primjerice računala sastavljena od raznih kompomenti koje mogu biti dosta skupe kod popravka, podaci su nekima puno važniji. Pa kad ostanu bez njih, onda traže tvrtke koje nude uslugu spašavanja podataka s raznih medija.

Pri kupnji na nekim novim, neprovjerenim web trgovinama, svakako provjerite posjeduje li važeći SSL certifikat. Ako ga ne posjeduje, dobro razmislite želite li riskirati kupnjom na takvom mjestu.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Koloidno zlato je rimski izum

Velik broj medicinskih, ali i kozmetičkih pripravaka koje danas koristimo vuče svoje korijene daleko u prošlost, a isto je i s koloidnim zlatom koje su koristili Rimljani. Iako su ga Rimljani u počecima koristili za bojenje stakla, vrlo brzo su otkrili i njegove dobrobiti za ljudsko zdravlje zbog čega se koristi i danas.  Zlato je samo po sebi oduvijek vrlo cijenjeno i traženo pa ne čudi da su otkrivene i njegove blagodati za ljudski organizam. Koloidno zlato kakvo danas poznajemo je zapravo fluid koji sadrži nano čestice zlata koje je u nekoj od otopina, najčešće se radi o vodi. Postovi […]
Koloidno zlato, također poznato kao nano zlato