I tekućine za auto su važan dio cijelog sustava

admin

Za ispravno cjelokupno funkcioniranje auta važno je da svi sustavi unutar njega ispravno rade. Tako su neki sustavi zaslužni za rad motora, neki za rad elektroničkih uređaja, neki za razne sigurnosne značajke i ostalo. A kako bi ti neki sustavi uredno radili, potrebno ih je posebno održavati. Za neke od njih koriste se različite tekućine za auto koje imaju razne namjene.

Svakako najpoznatija su motorna ulja koja se moraju redovito mijenjati kako biste bili sigurni u dug i učinkovit rad motora bez problema. No, osim njih, postoje i još neke manje poznate automobilske tekućine na koje biste također trebali obratiti pažnju.

Motorna ulja su najvažnija

Kao što je već navedeno u uvodu, motorna ulja svakako spadaju u najvažnije tekućine za auto. Ona služe za podmazivanje pokretnih dijelova motora kako se ne bi oštetitili zbog trenja. Zbog toga je potrebno redovito pratiti razinu motornog ulja u spremniku koji se nalazi ispod poklopca motora. A to ćete učiniti na sljedeći način:

  • Izvucite šipku iz spremnika i očistite je pa ponovo vratite u spremnik
  • Izvucite šipku iz spremnika i provjerite razinu motornog ulja (mora biti između min i max oznake)
Motorna ulja spadaju u najvažnije tekućine za auto
Motorna ulja spadaju u najvažnije tekućine za auto, jer služe za podmazivanje pokretnih dijelova motora kako se ne bi oštetitili zbog trenja.

Budete li redovito mijenjali motorna ulja, motor će vam optimalno raditi dugi niz godina.

Tekućine za stakla auta

Kada je riječ o ostalim tekućinama za auto, svakako je potrebno spomenuti i tekućine za pranja stakla auta.

Riječ je o tekućini koja se sipa u poseban spremnik ispod poklopca motora i koja se pomoću pumpice za pranje stakla po potrebi izbacuje na staklo i pomoću brisača služi za čišćenje stakla. Riječ je o tekućini za auto koja se sastoji od vode i raznih dodataka koji otapaju prljavštinu sa stakla.

Prilikom kupnje ove tekućine za auto, pripazite da ljeti kupujete onu namijenjenu za to godišnje doba, a po zimi također odgovarajuću, kako biste izbjegli moguće probleme, posebno zimi pri vrlo niskim temperaturama.

Aditivi za auto se sve češće koriste

Kao posebne tekućine za auto mogu se izdvojiti aditivi. Riječ je o specijaliziranim tekućinama koje su namijenjene za točne određene stvari. Najčešće se koriste aditivi za gorivo, posebno za aute s dizelskim motorom koji pomažu u smanjenju emisije štetnih plinova.

Kako djeluje automobilska tekučina – aditiv za dizelske motore AdBlue u praksi?

Najpoznatiji aditiv za gorivo danas je Ad Blue koji je postao neophodan dodatak novijih modela auta s dizelskim motorom, kojeg ćete svakako morati koristiti ako ćete voziti takav model auta.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

VPS hosting kao jedan od najpopularnijih oblika

Kada web stranice želite postaviti na internet kako bi bile dostupne korisnicima diljem svijeta, morate se odlučiti za uslugu njihovog smještaja na nakom serveru ili se odlučiti za zakup cijelog servera. Za ovu drugu uslugu uglavnom se odlučuju tvrtke koje žele imati sve pod kontrolom jer zakup cijelog servera omogućuje upravo to.  No, mnogima će neki drugi oblik biti i više nego dovoljan. Najjeftiniji je dijeljeni hosting, no on ima određene nedostatke zbog kojih korisnici ipak traže nego drugo naprednije rješenje. A kao najpopularnije rješenje se tako izdvojio VPS hosting koji mnogima nudi sve što im je potrebno po razumnoj […]
VPS hosting