Rashladna tekućina je ključni faktor za optimalan rad svakog automobila

admin

Samo ime ove tekućine govori nam za koji je sustav u automobilu važna rashladna tekućina. Riječ je o rashladnom sustavu čiji je zadatak održavanje optimalne temperature vozila i uklanjanje viška topline koja je morala nastati samim radom vozila.  Ako rashladni sustav automobila dobro radi tada će trajnost dijelova motora biti dulja, a rad motora će biti optimalan.

Upravo iz ovog je razloga važno voditi brigu o rashladnoj tekućini i ne dozvoliti pad njene kvalitete jer to može drastično utjecati na ispravnost motora i vašeg vozila.

Što je rashladna tekućina i koji je njen zadatak?

Osim motornog ulja, rashladna tekućina također je nezamjenjivi dio svakog automobila. Ona je najveća eksploatacijska tekućina koja se nalazi u autu i služi kao čuvar motora. Ona održava potrebnu temperaturu motora i ne dozvoljava mu da se poveća iznad dozvoljene, samim time sprječavajući stvaranje veće štete na njemu. 

Rashladna tekućina za automobil
Rashladna tekućina za automobil je iznimno važna jer će njen manjak uzrokovati pregrijavanje motora koje će kao posljedicu imati kvar nekog njegovog dijela.

Od čega se rashladna tekućina sastoji? 

Njen sastav ovisi o tome u kojem klimatskom području živi vlasnik vozila jer se njen sastav optimizira s obzirom na visoke ili niske temperature koje vladaju u spomenutom području.

Većina rashladnih tekućina na europskom kontinentu se sastoji od:

  • demineralizirane vode
  • etilen glikola 
  • određenih kemijskih sredstava koji imaju dodatnu zaštitnu funkciju poput zaštite od korozije ili kamenca

Što sa sobom nosi nedostatak rashladne tekućine? 

Rashladna tekućina za automobil je iznimno važna jer će njen manjak uzrokovati pregrijavanje motora koje će kao posljedicu imati kvar nekog njegovog dijela. Zato je vrlo bitno redovito provjeravati njenu kvalitetu i mijenjati je po potrebi, u periodu od dvije do pet godina, ovisno o njenoj kvaliteti. S vremena na vrijeme tekućina će se možda morati samo nadopuniti, ne mijenjati. 

Pročitajte i članak: Važnost i funkcije rashladnih sistema za auto

Automobil predstavlja složeni sustav koji je sastavljen od više manjih sistema koji svi zajedno rade na određeni način. Rashladni sistemi za auto spadaju u njegov vrlo važan dio. Naime, oni imaju više funkcija, ali glavna funckija im je da održavaju temperaturu motora optimalnom.

Koju rashladnu tekućinu izabrati?

Postoje tri vrste rashladnih tekućina, a njen odabir bi se trebao bazirati na preporukama proizvođača automobila. Postoje:

  • gotove tekućine
  • demineralizirana voda 
  • koncentrati rashladne tekućine

Koncentrati se razrjeđuju demineraliziranom vodom, najčešće u omjeru 50:50, dok se gotove rashladne tekućine mogu odmah početi koristiti. 

Većina tih tekućina funkcionira za bilo koji motor, no možete kupiti i specijaliziranu rashladnu tekućinu koja je namijenjena isključivo benzinskom ili dizelskom motoru, a koja postiže bolju radnu temperaturu i time motoru pruža optimalnu zaštitu.

Svaka rashladna tekućina na sebi ima navedene najvažnije informacije koje će vam olakšati kupnju. Osim toga na njima se nalazi i oznaka do koje maksimalne temperature ne smrzavaju, u kojem se sustavu može koristiti (zaštita od korozije) te je li riječ o univerzalnoj ili preporučenoj rashladnoj tekućini.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Kvalitetna i pristupačna kozmetika za svaku ženu

Razvojem svijeta kozmetike sve važnije je postalo biti u trendu i imati velik broj kozmetičkih proizvoda raznih namjena što vrlo često može biti financijski zahtjevno. Ipak, njemački brend Essence omogućio je da sva ta kozmetika postane široko dostupna i onima plićeg džepa ili onima koji jednostavno ne žele trošiti velike količine novca na kozmetiku koja se svakodnevno mijenja.  Postovi u istoj kategoriji: Važnost i funkcije rashladnih sistema za auto Napajanje za sve elektroničke uređaje u automobilu Kvalitetni autodijelovi za dugotrajnost automobila I tekućine za auto su važan dio cijelog sustava Katalizator automobila brine za prirodu