Napajanje za sve elektroničke uređaje u automobilu

admin

Moderni automobili su prepuni raznih elektroničkih uređaja, a ujedno postoje i brojne komponente koje ne vidimo, ali kojima je također potrebno napajanje. Proizvođači automobila trude se ponuditi što je moguće zanimljivije dodatke i na taj način privući kupce. A napajanje svim takvim uređajima i dodacima omogućuje akumulator za auto.

Akumulator za auto Goodyear
Akumulator za auto Goodyear – 80AH, 12V, 710A

On se tijekom vremena troši i što je više potrošača električne energije, on će se brže potrošiti. Najveći problem je što u većini slučajeva nećete imati naznake da je auto akumulator vrlo slab te biste se mogli iznenaditi kada odjednom nećete moći upaliti auto.

Održavanje akumulatora u autu

Akumulator za auto potrebno je održavati kako bi što dulje trajao. Najveći problemi s ovim dijelom automobila javljaju se zimi, pogotovo kada je temperatura vrlo niska. Tako biste barem jednom mjesečno trebali provjeriti:

  • sve spojeve 
  • razinu tekućine u akumulatoru 

Ako su spojevi labavi ili korodirali, ili ako je razina tekućine u auto akumulatoru preniska, on se neće puniti do svog maksimuma te s vremenom neće imati dovoljno snage za pokretanje motora. 

Čitajte i sljedeći članak: Rashladna tekućina je ključni faktor za optimalan rad svakog automobila

Rashladna tekućina za automobil je iznimno važna jer će njen manjak uzrokovati pregrijavanje motora koje će kao posljedicu imati kvar nekog njegovog dijela.

Uzroci nemogućnosti pokretanja automobila

Mnogi vozači koji već imaju podosta vozačkog staža vjerojatno su se barem jednom susreli sa scenarijem nemogućnosti paljenja automobila. A u tom slučaju, vjerojatan uzrok je istrošen akumulator za auto. A on se može potrošiti zbog više stvari.

Video: Kako pravilno napuniti akumulator

Primjerice, jedan od čestih razloga je ostavljanje upaljenog auto radija na duže vrijeme. U tom slučaju, automobilski akumulator mu cijelo vrijeme osigurava opskrbu električnom energijom i na kraju dolazi do njegovog pražnjenja.

Druga česta situacija je ostavljanje upaljenih svjetala na automobilu. Brojni modeli automobila nemaju neko zvučno upozorenje za to pa zimi, kada postoji obveza upaljenih svjetala, vozači ih zaborave isključiti i ostanu upaljena čak i nakon što automobil više ne radi. A to može dovesti do brzog pražnjenja auto akumulatora.

Kupnja autodijelova online

Akumulatori za auto dostupni su u brojnim web trgovinama koje ih često nude po vrlo povoljnim cijenama. S obzirom da je riječ o dijelu za automobil koji je vrlo značajan, trebali biste se ipak odlučiti za one nešto popularnijih proizvođača. Oni će vam također dati i određeno jamstvo te u slučaju njegovog kvara u tome roku, moći ćete ga zamijeniti za novi.

Isto tako, prilikom kupnje pripazite da dimenzije odgovaraju modelu vašeg automobila kako biste ga bez ikakvih problema mogli postaviti. Ako nemate iskustva s time, uvijek za to možete otići nekom autoelektričaru.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Brisanje tvrdog diska za veću sigurnost

Tvrdi disk u računalu služi za pohranu podataka. Mnogima je on jedna od najvažnijih komponenti računala jer su podaci koje imaju gotovo neprocjenjivi. Bilo kakav kvar ostalih komponenti ne predstavlja neki problem jer se komponente lako mogu zamijeniti novima. Ista stvar je i s tvrdim diskom, no problem predstavljaju izgubljeni podaci. Srećom, postoje brojne tvrke koje nude spašavanje izgubljenih podataka. Postovi u istoj kategoriji: Akumulatori za automobil koji vas neće iznevjeriti Rashladna tekućina je ključni faktor za optimalan rad svakog automobila Važnost i funkcije rashladnih sistema za auto I tekućine za auto su važan dio cijelog sustava Auto ogledala moraju […]