Brisanje tvrdog diska za veću sigurnost

admin

Tvrdi disk u računalu služi za pohranu podataka. Mnogima je on jedna od najvažnijih komponenti računala jer su podaci koje imaju gotovo neprocjenjivi. Bilo kakav kvar ostalih komponenti ne predstavlja neki problem jer se komponente lako mogu zamijeniti novima. Ista stvar je i s tvrdim diskom, no problem predstavljaju izgubljeni podaci. Srećom, postoje brojne tvrke koje nude spašavanje izgubljenih podataka.

A osim njih, postoje i tvrtke koje nude nešto potpuno suprotno, a to je brisanje tvrdog diska. Upravo tom uslugom koriste se brojne tvrtke kada se žele u potpunosti riješiti svih podataka s tvrdog diska.

Prividno brisanje podataka

Jednom kada s tvrdog diska nešto obrišite, više to nećete vidjeti u sustavu. No, to još uvijek ne znači da su podaci nepovratno nestali. Oni se i dalje nalaze negdje zapisani, samo su nevidljivi raznim programima. Upravo ta činjenica nikako ne odgovara brojnim tvrtkama koje se žele u potpunosti riješiti svojih podataka jer ne žele da ih se dokopa netko drugi. Zato se za brisanje tvrdog diska ili njegovo onesposobljavanje obraćaju tvrtkama koje ga nude.

Različiti načini brisanja i uništavanja podataka

Brisanje tvrdog diska tvrtke koje ga obavljaju mogu napraviti na 2 načina:

  • Brisanje uz pomoć specijaliziranih programa
  • Brisanje uz pomoć magneta

Najjednostavnija metoda brisanja tvrdog diska je pomoću posebnih specijaliziranih programa. Oni osiguravaju potpuno brisanje svih podataka, odnosno nakon tog postupka više ih se nikako neće moći vratiti. Uz to, tvrdi disk će ostati prazan i moći ćete ga i dalje koristiti.

Brisanje uz pomoć magneta će tvrdi disk potpuno onesposobiti i više se s njega neće moći pročitati nikakvi podaci. No, u tom slučaju više ga nećete moći korisititi za ponovnu pohranu podataka.

Fizičko uništavanje tvrdog diska

Želite li biti potpuno sigurni da se podaci s vašeg tvrdog diska više nikako neće moći vratiti, nakon jedne od dvije ranije opisane metode, najbolje je tvrdi disk fizički uništiti. Na taj način ćete osigurati da će vaši podaci kojih ste se željeli riješiti ostati nepovratno pobrisani i da ih više neće biti moguće vratiti niti na koji način.

U konačnici, brisanje tvrdog diska možete obaviti i sami, no ako nemate dovoljno informatičkog znanja, to ćete napraviti samo prividno, odnosno podaci će i dalje ostati negdje sakriveni. Ako vam je stalo do toga da stvarno nestanu, ipak potražite pomoć stručnjaka.

SD kartica. Želiš, da so nepozabne pustolovščine in dogodki varno shranjeni na tvojem fotoaparatu ali kameri? Preberi več …

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Najam stana važan je korak

Život u podstanarstvu danas je postao gotovo jedini način života u svim većim gradovima na svijetu, pogotovo s rastom cijena nekretnina. Birate li stan za najam po prvi puta, odabir se može činiti teškim, no uz nekoliko savjeta sigurno ćete pronaći savršen stan za sebe. A jedan od najvažnijih savjeta je da ne žurite s odabirom, već prije konačne odluke provjerite puno stanova kako biste osigurali da ste na kraju dobili najviše za svoj novac. Postovi u istoj kategoriji: Usluge spašavanja podataka s raznih medija Spašavanje podataka s raznih uređaja Spasite vrijedne podatke s raznih medija Sigurnija online kupnja uz […]