Spasite vrijedne podatke s raznih medija

admin

U današnjem informatičkom svijetu, okruženi smo raznim vrstama računala, ponajviše onih stolnim i prijenosnim. Svi oni sastoje se od brojnih kompomenti koje su sklone kvarovima. Većina od tih komponenti lako se zamijeni kad dođe do kvara, npr. procesori, matične ploče, napajanja i slično. No, puno veći problem od kvarova takvih komponenti na računalu povezan je s mogućim gubitkom podataka do kojih može doći kvarom komponente kao što je tvrdi disk.

Mnogi korisnici nisu ni svjesni koliko problema im to može uzrokovati pa mnogi ništa ne poduzimaju po pitanju prevencije kako do toga ne bi došlo. 

Spašavanje podataka s diska
Spašavanje podataka s diska nije jednostavan proces te danas postoje tvrtke koje su se specijalizirale isključivo za takve poslove.

Spašavanje podataka s raznih diskova

U današnjim računalima uglavnom se nalaze dvije vrste diskova:

  • Tvrdi disk (HDD)
  • Čvrsti disk (SSD)

Na oba stanu vrlo velike količine podataka. A problem nastaje kada oni zakažu i kad s njih nestanu važni podaci. Spašavanje podataka s diska nije jednostavan proces te danas postoje tvrtke koje su se specijalizirale isključivo za takve poslove. Oni posjeduju posebne uređaje putem kojih pokušavaju povratiti podatke koji su se nalazili na disku. To nije uvijek moguće u potpunosti, ali za one koji su ostali bez vrlo važnih podataka i kojima je potreban makar i jedan mali dio tih izgubljenih podataka, to će biti određena utjeha. 

Spasite podatke s raznih drugih medija

Osim na diskovima, podaci se danas čuvaju i na raznim drugim mjestima, kao što su:

  • USB memorije
  • Memorijske kartice
  • Mobiteli itd.

Sa svih tih medija moguće je spasiti sve ili barem neke podatke. U svakom slučaju, ponekad možete i sami probati nešto spasiti korištenjem raznih dostupnih alata na internetu, no, ako ste ostali bez vrlo važnih podataka i želite što veću vjerojatnost njihovog spašavanja, onda se bolje obratiti stručnjacima.

Čitajte sljedeći članak: Pohranite podatke na sigurno na mreži

Synology NAS koristi operativni sustav koji se temelji na webu i nazvan je DiskStation Manager ili skraćeno DSM.

Prevenirajte gubitak podataka

Gubitak podataka zbog nekog kvara nije nešto što možete u potpunosti spriječiti. No, ono što možete napraviti je osigurati da kada i to do toga dođe, ne morate imati problema i tražiti tvrtke koje vam mogu te podatke spasiti. Ključ je stvaranju sigurnosnih kopija podataka, ili cijelih sustava. To znači da jednom kada to neke havarije i dođe, sve što je potrebno je sljedeće:

  • Zamijeniti pokvarenu komponentu ili uređaj
  • Vratiti podatke koje ste ranije pohranili na neko drugo mjesto

Sav taj postupak sigurnosnog kopiranja podataka može se obavljati redovito i automatski u pozadini što nećete niti primijetiti, a vaši podaci će biti na sigurnom.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Mnoštvo varijacija u svijetu pumpi za vodu

Ukoliko ste se ikad upustili u informiranje ili kupnju pumpi za vodu znate koliko je velik izbor. Ukoliko niste sigurni što vam točno treba, izbor će biti još i teži i vrlo je vjerojatno da ćete se izgubiti među silnim vrstama i podvrstama modela te njihovim specifikacijama. Postovi u istoj kategoriji: Usluge spašavanja podataka s raznih medija Spašavanje podataka s raznih uređaja Brisanje tvrdog diska za veću sigurnost Sigurnija online kupnja uz SSL certifikat Laptopi su odličan način za rad u pokretu