Mnoštvo varijacija u svijetu pumpi za vodu

admin

Ukoliko ste se ikad upustili u informiranje ili kupnju pumpi za vodu znate koliko je velik izbor. Ukoliko niste sigurni što vam točno treba, izbor će biti još i teži i vrlo je vjerojatno da ćete se izgubiti među silnim vrstama i podvrstama modela te njihovim specifikacijama.

Kako se to ne bi dogodilo dobro je znati kako su dvije najpopularnije potopne pumpe i centrifugalne pumpe. 

Namjena potopne pumpe

Način rada potopne pumpe sugerira već i njezino ime, dakle ona se potapa ili uranja u vodu. Sastoji se od jedne cijevi, a radi na način da pumpa vodu od dna prema gore. One se najčešće koriste za:

  • navodnjavanje u vrtu
  • vađenje vode iz bazena, bunara, spremnika ili poplavljenih prostorija 
Kada kupujete bilo koju vrstu pumpe, dobro je znati brojne vrste i podtipove modela i njihove specifikacije. Također je važno obratiti pažnju na parametre kao što su protok vode i pritisak.

Različite specifikacije različitih modela pumpi

Kod kupnje bilo koje vrste pumpe vrlo je važno obratiti pozornost na važne parametre poput protoka vode i tlaka. Naime, kod kupnje potopne pumpe važno je obratiti pozornost na:

  • snagu 
  • zapreminu 
  • protok vode (koliku količinu vode može ispumpati u određenom vremenskom razdoblju)
  • najveću dubinu (za potopne pumpe)/ visinu (za centrifugalne pumpe) dobave

U gore navedenom kontekstu protok vode i tlak su obrnuto proporcionalni što znači da je protok 0 L/min kada je tlak najviši, odnosno da je tlak 0 bara kada je protok najviši. Kada govorimo o parametru najveće dubine/visine dobave važno je znati kako najveća dubina dobave označava dubinu uranjanja potopne pumpe, odnosno dužinu između centrifugalne pumpe i završetka usisne cijevi. Najveća visina dobave zapravo podrazumijeva najveću visinu na kojoj pumpa može usisati vodu. 

Pumpate li čistu ili nečistu vodu?

Osim toga što pumpe za vodu dijelimo na potopne i centrifugalne, također ih dijelimo i s obzirom na to kakvu vodu one pumpaju. Naime, razlikujemo one za čistu vodu i oneza nečistu vodu. Kao što im i sam naziv sugerira, modelima za čistu vodu izbacuje se isključivo čista voda u kojoj nema nikakvih čestica, dok modeli za nečistu vodu imaju mogućnost pumpanja vode u kojoj se nalaze pijesak i neke druge zaostale čestice. Ovisno o tome kakvu vodu najčešće ispumpavate, takvu ćete vrstu pumpe kupiti. 

Za veliki izbor možete se zaputiti u neku trgovinu koja prodaje razne namjenske proizvode za održavanje vrta, a vrlo velik izbor može se pronaći i u sada već brojnim internetskim trgovinama.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Espadrile kao idealna ljetna obuća

Svakog ljeta, osim sandala, neizostavna ljetna obuća su definitivno espadrile. Gotovo da nema osobe koja ne posjeduje barem jedan par u svom ormaru zbog čega se smatraju apsolutnim hitom ljetne obuće.  Postovi u istoj kategoriji: Način rada LED reflektora Noćna lampa za spavaću sobu Prijenosne klime kao savršeno rješenje za male prostore Svjetla sa senzorom kao inovacija u svijetu rasvjete Stropna rasvjeta kao ogledalo ukusa i karaktera