Način rada LED reflektora

admin

Dobro je poznato kako je LED rasvjeta donijela revoluciju u svijet rasvjete, no manje je poznato po kojem principu ova vrsta rasvjete radi. Najprije, naziv LED predstavlja skraćenicu od Light Emitting Diode, što sugerira postojanje dioda. Električna energija dolazi tako što se kroz vodiče u diodama propušta određen napon, zatim se elektroni u diodi kombiniraju u prazna mjesta, ispuštajući energiju u obliku fotona, odnosno svjetlosti. 

LED reflektor sa senzorom
Učinkovit LED reflektor sa senzorom uvelike pomaže korisnicima u kretanju po mraku.

Svjetlost u LED reflektorima određena je količinom praznih mjesta u poluvodiču unutar diode zbog čega LED diode trebaju nizak napon i struju kako bi radile. 

LED diode u reflektorima

LED diode su karakteristične po tome što ne gube puno energije na zagrijavanje. Još neke od njihovih prednosti su to što su vrlo malene pa se mogu koristiti u raznim uređajima, a njihov životni vijek je nekoliko desetljeća. Nalaze se u raznim modelima, jedan od njih je i učinkovit LED reflektor sa senzorom koji uvelike pomaže korisnicima u kretanju po mraku.

Pročitajte sljedeći članak: Funkcionalno uređenje blagovaonice u stanu

Blagovaonice su često mjesto gdje dovodimo goste, gdje se družimo, ali i naravno, gdje jedemo.

Karakteristike rasvjete

Prilikom kupovine LED reflektora sa senzorom, vrlo je važno obratiti pozornost na sljedeće:

  • snagu (mjeri se u Wattima)
  • jačinu svjetla 
  • toplinu svjetla (toplo osvjetljenje se preporuča za spavaće ili dnevne sobe, dok se hladno preporuča za kuhinje, radne sobe i kupaonice)
  • boju svjetla

Sve ove karakteristike mogu utjecati na njegovo ugodnije korištenje pa dobro razmislite prije kupnje određenog modela.

Pročitajte sljedeći članak: Mnoštvo varijacija u svijetu pumpi za vodu

Način rada potopne pumpe sugerira već i njezino ime, dakle ona se potapa ili uranja u vodu. Dvije najpopularnije su potopne pumpe i centrifugalne pumpe.

LED reflektori sa senzorom kao obrana od provalnika

Ukoliko birate LED reflektor za vanjske prostore poput prilaza, vrata, vrta, oko kuće ili u garaži, vrlo pametno rješenje su LED reflektori sa senzorom. Oni se pale automatski te neko vrijeme nakon prestanka pokreta kojeg je detektirao senzor, sami se gase. Uz to što su LED reflektori sa senzorom odlično rješenje jer pomažu u snalaženju u dvorištu ili vrstu po mraku, oni su isto tako odlični kao dio sustava obrane od provalnika jer se pale automatski. Ipak, važno je imati na umu i činjenicu kako se LED reflektori sa senzorom, osim na prolazak čovjeka, aktiviraju, odnosno pale i prilikom prolaska životinje ili pak prilikom njihanja grana okolnog drveća pa je stoga vrlo bitno dobro ih pozicionirati. 

YouTube video

Kao dodatan savjet ističe i postavljanje LED reflektora sa senzorom pod optimalan kut nagiba. Što se tiče poželjnih pozicija to su zidovi zgrade ili kuće, krov zgrade ili kuće, no svakako je i tada vrlo bitno imati na umu da LED reflektor sa senzorom zahtijeva povremeno održavanje stoga ga nemojte postavljati na mjesta na koja imate otežan ili onemogućen pristup u slučaju kvara.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Izgorjelost na poslu kao veliki problem

Burnout ili izgorjelost na poslu prvi je otkrio američki psiholog Herbert Freudenberger 70-ih godina 20. stoljeća. Ovim je nazivom Freudenberger opisao stanje koje nastaje kao posljedica teškog stresa i visokih očekivanja kod osoba koje rade u zanimanjima koja svojim djelovanjem pomažu drugim ljudima. To su, primjerice, liječnici ili medicinske sestre koji se nesebično žrtvuju za svoje pacijente.  Postovi u istoj kategoriji: LED reflektor idealno rješenje za dvorište Svjetla sa senzorom kao inovacija u svijetu rasvjete Noćna lampa za spavaću sobu Rasvjeta za ormare za ugodnije korištenje Mnoštvo varijacija u svijetu pumpi za vodu