Espadrile kao idealna ljetna obuća

admin

Svakog ljeta, osim sandala, neizostavna ljetna obuća su definitivno espadrile. Gotovo da nema osobe koja ne posjeduje barem jedan par u svom ormaru zbog čega se smatraju apsolutnim hitom ljetne obuće. 

Ženske espadrile su još poznate od nazivom i špagerice te već desetljećima predstavljaju obuću za opuštene šetnje bilo da se radi o plaži ili uzavrelom gradskom asfaltu.

Espadrile kao obuća radnika

Neki arheološki nalazi govore o tome kako prve espadrile datiraju u 14. stoljeće, dok drugi govore o tome kako postoje preko 4000 godina. Njihovo geografsko podrijetlo možemo iščitati iz njihova naziva pa je jasno da one potječu iz Španjolske, a svoj naziv su dobile prema čvrstoj mediteranskoj travi od koje se izrađuje konop koji se koristi za izradu njihovog potplata. 

Ženske espadrile su još poznate od nazivom i špagerice te već desetljećima predstavljaju obuću za opuštene šetnje bilo da se radi o plaži ili uzavrelom gradskom asfaltu.

Na svojim počecima espadrile su bile vrlo povoljna obuća pa su si ih mogli priuštiti i najsiromašniji stanovnici zbog čega su prvotno i smatrane obućom radnika, posebno ribara. Još u 13. stoljeću, nosila ih je Arganova vojska, a u 19. stoljeću su postale glavnom radnom obućom poljodjelaca.

Pročitajte sljedeći članak: Ženske zimske čizme za nesmetano uživanje zimi

Dolaskom hladnijih dana modni must have, odnosno dominantna vrsta ženskih cipela postaju ženske čizme. Naime, s obzirom na sve učestalije nepovoljne i hladne vremenske prilike vrlo je važno nogama i stopalima omogućiti toplinu i udobnost što se postiže odabirom adekvatne ženske zimske obuće.

Izrada ove vrste obuće

Svoju popularnost na pirinejskom poluotoku espadrile zahvaljuju upravo svom jednostavnom izgledu i lakoj izradi. Naime, potplat espadrila napravljen je od konopa koji je najprije bio rađen ručno. Kada je potplat bio napravljen na njega su pričvršćivani platno i vrpce što su najčešće radile švelje. 

S obzirom da je materijal potplata bio napravljen od špage, gornji dio se vrlo jednostavno mogao ušiti na vrh. Zbog povoljne cijene materijala i kratkog vremena izrade, espadrile su se smatrale obućom naroda pa je svatko posjedovao barem dva para:

  • Crne za rad
  • Bijele za nedjelju i posebne prigode

Pročitajte sljedeći članak: Kvalitetna i pristupačna kozmetika za svaku ženu

Razvojem svijeta kozmetike sve važnije je postalo biti u trendu i imati velik broj kozmetičkih proizvoda raznih namjena što vrlo često može biti financijski zahtjevno. Ipak, njemački brend Essence omogućio je da sva ta kozmetika postane široko dostupna i onima plićeg džepa ili onima koji jednostavno ne žele trošiti velike količine novca na kozmetiku koja se svakodnevno mijenja.

Popularizacija espadrila u svijetu

Iako su espadrile vrhunac svoje popularnosti doživjele u Španjolskoj, Portugalu i na jugozapadu Francuske, vrlo brzo su postale popularne i izvan tih granica gdje su predstavljale i tradicionalnu i trendi obuću. Godine 1960. espadrile su se pojavile na modnoj pisti i to na reviji za ljetnu sezonu slavnog Yves Saint Laurenta. 

On je umjesto tradicionalnog potplata od špage kreirao espadrile s potpeticom koje su bile namijenjene isključivo ženama. Tim pojavljivanjem ova vrsta obuće je zaludila najprije Europu, a onda i cijeli svijet. Počele su ih nositi i slavne osobe poput Grace Kelly od Monaca, Juana Carlosa II., glumca Jacka Nicholsona i drugi, a sve to je dovelo do njihove još veće popularnosti.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Jednostavan prijevoz stvari na krovu auta

Velik je broj onih koji imaju manji, gradski automobil pa im svaki odlazak na putovanje predstavlja problem jer nemaju dovoljno mjesta za prijevoz stvari. U tom slučaju najbolje rješenje je kupnja krovne kutije za auto u kojoj se može prenijeti sva potrebna oprema ili stvari. Postovi u istoj kategoriji: Jedan od ženskih omiljenih odjevnih predmeta Do lijepe kose korištenjem ekstenzija za kosu Ženske zimske čizme za nesmetano uživanje zimi Šaljive ženske majice za sve prigode Kontaktne leće su diskretno rješenje za slabovidne