Ispravan kompresor klime jamči ugodnu vožnju ljeti

admin

Mnogi vozači automobil koriste svakodnevno. Neki ga koriste za odlazak na posao, neki ga koriste za posao, a neki u razne druge svrhe. Problem ponekad nastaje ljeti, kada se pojave vrlo visoke temperature. Poseban problem imaju oni vozači koji nemaju klima uređaj u autu. Riječ je o modelima starije generacije jer je u novijim autima on postao gotovo serijski dio opreme.

On se sastoji od brojnih dijelova koji moraju ispravno funkcionirati kako biste tijekom ljeta u autu mogli uživati u rashlađenom prostoru. Kompresor klime u autu jedan je od njegovih glavnih dijelova i i vrlo je važno da je potpuno ispravan.

Kompresor klima - klima u autu
Kvar kompresora klima uređaja u automobilu relativno je lako otkriti. Najočitiji simptom je prestanak hlađenja sustava, a zatim i buka koju stvara pri radu s klima uređajem.

Princip rada sustava klimatizacije u autu

Kao što je navedeno u uvodu, kompresor klime u autu jedan je od najvažnijih dijelova sustava klimatizacije. On ima dvije funkcije:

  • Povećava pritisak zraka u tom sustavu
  • Omogućuje protok rashladnog sredstava kroz sustav

S obzirom da on ne radi stalno u automobilu, tj. da se stalno uključuje i isključuje isto kao što vi palite i gasite automobil, s vremenom će doći do njegovog kvara i trebat će ga zamijeniti. 

Prepoznajte kvar auto kompresora klime

Kvar kompresora klime u automobilu je relativno lako prepoznati. Prvi i najočitiji simptom je prestanak hlađenja sustava. U tom slučaju, osjetit ćete strujanje zraka, ali on neće biti rashlađen, odnosno kroz sustav će samo cirkulirati isti zrak koji je u njega i ušao. 

Drugi česti simptom povezan s greškom ovog dijela automobila je buka prilikom rada klima uređaja. U većini slučajeva riječ je o kvaru njegovih unutrašnjih komponenti, primjerice ležajeva. S obzirom da se te komponente teško mijenjaju, postoji mogućnost da ćete zbog toga morati zamijeniti cijeli automobilski kompresor klime.

Tipski dio automobila

Kompresor klime automobila spada u tipske autodijelove što znači da morate paziti prilikom kupnje da kupite odgovarajući. Kupujete li ga putem neke web trgovine, uz svaki model imat ćete jasno naznačeno za koji model automobila odgovara. Isto tako, za još lakšu kupnju, većina specijaliziranih trgovina autodijelova nudi vam odličnu mogućnost. Naime, sve što je potrebno je odabrati vašu marku i model auta te njegovo godište. Nakon toga ćete dobiti pregled samo onih autodijelova i autoopreme koji mu odgovaraju.

Na taj način ćete puno brže pronaći baš ono što vam je potrebno, bez da pregledavate brojne autodijelove koji vam ne odgovaraju.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Spasite vrijedne podatke s raznih medija

U današnjem informatičkom svijetu, okruženi smo raznim vrstama računala, ponajviše onih stolnim i prijenosnim. Svi oni sastoje se od brojnih kompomenti koje su sklone kvarovima. Većina od tih komponenti lako se zamijeni kad dođe do kvara, npr. procesori, matične ploče, napajanja i slično. No, puno veći problem od kvarova takvih komponenti na računalu povezan je s mogućim gubitkom podataka do kojih može doći kvarom komponente kao što je tvrdi disk. Postovi u istoj kategoriji: Važnost i funkcije rashladnih sistema za auto Pumpa benzina je čest kvar na automobilu Katalizator automobila brine za prirodu Ogledala za auto često se moraju mijenjati […]