EGR ventil pruža viši ekološki standardi za vaše vozilo

admin

EGR ventil ima bitnu funkciju na svim automobilima novije proizvodnje. U pitanju je ventil koji smanjuje količinu CO2 u ispušnom sustavu što je vrlo bitno za okoliš s obzirom na to da je riječ o kancerogenom spoju. Njegov fantastični učinak u smanjenju izbacivanja ugljičnog dioksida u postotku od čak 30% je izuzetno postignuće za automobilsku industriju.

EGR ventil
EGR ventil se nalazi na samom motoru, a radi na jednostavnom principu vraćanja dijela ispušnih plinova natrag u cilindre motora.

Povijest EGR ventila započinje još u šezdesetim godinama 20.stoljeća, a nakon prvih grubih inačica jedna od najvećih automobilskih kompanija, Chrysler, napravila je moderniji EGR ventil koji je još i danas u upotrebi.

EGR ventil i njegova važna funkcija

EGR ventil se nalazi na samom motoru, a radi na jednostavnom principu vraćanja dijela ispušnih plinova natrag u cilindre motora. Uspješno savladavanje prepreke vezane uz postizanje optimalne temperature pri kojoj bi se plinovi vraćali u motor stvorilo je funkcionalne EGR ventile koji se koriste i kod benzinskih i dizel motora koji su demonstrirali da automobilska industrija može biti ekološki osvještenija.

No iako se koriste kod obje vrste motora postoji nekoliko razlika u funkciji, učinku i održavanju ventila kod benzinaca i dizelaša. Benzinski i dizel motori rade potpuno suprotno što se tiče EGR ventila jer se kod benzinaca ubrzavanjem otvaraju, a kod dizel motora zatvaraju. Zato se u benzinske motore vraća 20 % ispušnih plinova pa takav motor nema problema vezanih uz EGR, dok se kod dizelaša vraća čak 60% ispuha što često uzrokuje začepljenje.

Pročitajte sljedeći članak: Ispravan kompresor klime jamči ugodnu vožnju ljeti

Funkcije kompresora klima uređaja u vozilu su povećavanje tlaka zraka u klimatizacijskom sustavu i omogućavanje protoka rashladnog sredstva kroz njega.

Kako zaštititi EGR od začepljenja i izvući maksimalnu korist?

Jedni od najčešćih načina začepljenja EGR ventila su česte vožnje na kratkim relacijama, neredoviti servis motora i nedovoljno česta izmjena ulja. Nakon što otkrijete da je riječ o začepljenju potrebno je demontirati ventil i očistiti ga od čađe koja se nakupila na njemu. 

S obzirom na to da ovo zahtijeva veću angažiranost vozača neki su se dosjetili tome da uklone EGR ventil. To trenutno dovodi do povećanja snage motora, ali istovremeno potpuno narušava princip rada usmjeren ekologiji i otvara veliku vjerojatnost pada na eko-testu kod tehničkog pregleda.

Preporuka je da pripazite na stanje motora i EGR ventila, a posebnu pozornost posvetite promjenama kao što su nemiran rad u praznom hodu motora, pojačana potrošnja goriva, pojačani dim iz ispuha i smanjena jačina rada motora.

Kupnja EGR ventila putem Internet trgovine 

Odlično rješenje za gore navedene probleme je i kupnja novog ventila koji će osigurati ležeran rad motora.  Putem interneta možete izabrati EGR ventil koji u potpunosti odgovara modelu vašeg auta, različitih proizvođača i cjenovnog ranga. Naša preporuka je renomirana Internet trgovina koja već godinama uspješno posluje i koja će osigurati kvalitetni proizvod po povoljnoj cijeni.

Čitajte i sljedeći članak: Napajanje za sve elektroničke uređaje u automobilu

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Malinca trgovina je vaš partner za zdravlje i ljepotu

Ako se do sada niste susreli s ovim izuzetnim brendom i brzo rastućom online trgovinom vrijeme je da otkrijete njene prednosti. Ovaj je brend vrlo brzo pokazao koliko je bitno dobiti povjerenje kupaca, biti pristupačan i nuditi samo vrhunske proizvode bez kompromisa. Malinca nije obična online trgovina, već i mjesto koje nudi edukaciju i savjete jer žele pomoći korisnicima da uspiju u svojim ciljevima i da im pomognu na tom putu. Zbog toga ova web trgovina Malinca nije obična trgovina, već i trgovina s najboljim sadržajem, a tu je ponosnu titulu dobila prilikom  velikog online istraživanja udruge e-commerce početkom 2020. […]
Malinca: Kapsule Omega