Definicija SD kartica

admin

SD kartica je zapravo vrsta memorijske ili flash kartice koja predstavlja elektronički uređaj na kojem se pohranjuju podaci. One se koriste u različitim elektroničkim uređajima poput mobitela, kamera, fotoaparata, MP3 playera, različitih konzola i slično. Memorijske kartice su uglavnom male veličine, a sadržaj na njima se može izbrisati i tako stvoriti prostor za nove datoteke. Možete ih kupiti u raznim kapacitetima te su dostupne u brojnim informatičkim trgovinama.

SD kartica
SD kartica je zapravo vrsta memorijske ili flash kartice

Različite vrste memorijskih kartica

U svijetu tehnologije, razlikujemo više vrsta memorijskih kartica za digitalne uređaje, a SD kartice su svakako najpoznatije i najrasprostranjenije. SD kartica (Secure Digital) je poseban oblik memorije koji se koristi za pohranjivanje podataka na digitalnim uređajima, osobito na digitalnim kamerama, MP3 uređajima i pametnim mobilnim telefonima. Postoje od 1990-ih godina te se danas smatraju sinonimom za memoriranje podataka. 

Specifikacije SD kartica

Glavne karakteristike SD kartica su:

  • mogućnost ponovnog spremanja i brisanja željenih podataka
  • ne zahtijeva posebnu energiju kako bi zadržale svoj sadržaj
  • u potpunosti se prilagođavaju željama korisnika
  • nije osjetljive na udarce i padove pa su idealna za korištenje kod svih korisnika

Govorimo li o kapacitetu SD kartica, standardne ne mogu imati kapacitet veći od 2 GB, no postoji niz različitih vrsta koje mogu pohraniti podatke i do 32 GB veličine sadržaja (mini i microSD kartice namijenjene mobilnim telefonima). Danas većina mobilnih telefona podržava SD kartice, no postoje i neki uređaji koji ne mogu koristiti modele svih veličina. Zbog toga je prije kupnje SD kartice važno provjeriti kakvu memorijsku karticu podržava uređaj.

Izbjegnite najčešće pogreške pri kupnji memorijskih kartica

Kako biste izbjegli kupovinu pogrešne SD kartice i uštedjeli svoj novac, donosimo popis najčešćih pogreški koje kupci čine pri kupnji:

  • kupnja nekompatibilne kartice- postoje četiri različita formata microSD kartica, četiri standarda koja određuju kompatibilnost SD kartice i utora, a to su: SD, SDHC, SDXC i SDUC
  • odabir krive brzine- brzina se može odrediti na šest načina, zbog čega nije uvijek lako odgonetnuti koja brzina kartice vam je potrebna, stoga nije na odmet posavjetovati se sa stručnjacima.
  • odabir krive kartice za određene zadatke-ne trošite novac na skupe SD kartice čije performanse nećete koristiti (npr. UHS-II U3).
  • kupnja lažnih microSD kartica -izbjegnite online kupnju neprovjerenih dodataka kako se ne biste razočarali u njihove performanse
  • nemojte štedjeti na kvalitetnim modelima -kupite SD karticu originalnog branda i osigurajte si najbolje performanse

Čitajte i sljedeći članak: Spašavanje podataka s raznih uređaja

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Zubni implantati kao zamjena izgubljenog zuba

Zubi su izuzetno važan dio tijelo zbog izgleda i neophodne funkcije za život – usitnjavanja hrane. Iako nisu pretjerano izložen dio tijela, ako se o njime ne skrbimo pravilno karijes i razne druge bolesti mogu dovesti do gubitka zuba. U slučaju gubitka, najbolji način za zamjenu izgubljenog zuba ili zubi su zubni implantati. Oni će vam vratiti potpunu funkciju čeljusti, bez uništavanja susjednih zubi ili slabije mogućnosti zagriza kod nekih drugih metoda nadomjestka zuba.  Postovi u istoj kategoriji: NAS Synology vrhunska pohrana podataka SSL certifikati jamče određenu razinu sigurnosti Usluge spašavanja podataka s raznih medija Registracija i provjera domene u […]