SSL certifikati jamče određenu razinu sigurnosti

admin

Danas na internetu možete pronaći brojne web-stranice. Neke od njih vam omogućuju isključivo čitanje i pregledavanje sadržaja, no neke od njih imaju i nešto interaktivno. U slučaju web trgovina, ta interaktivnost se uglavnom svodi na razmjenu podataka između korisnika i vlasnika web trgovine. To su osjetljivi podaci, poput osobnih podataka, brojeva kreditne kartice i slično te je vrlo bitno da su osigurani, tj. da im ne može pristupiti treća osoba.

SSL certifikat je mehanizam koji do određene razine može osigurati tu sigurnost u prijenosu podataka između korisnika i vlasnika neke web-stranice. 

Opće informacije o SSL certifikatu

Mnogi koji se koriste računalom su čuli za SSL certifikat na web-stranici, ali ne znaju puno više od toga. On je zapravo programski kod koji je postavljen na poslužitelju na kojem su smještene neke web-stranice te on osigurava da se na toj web-stranici koristi enkripcija podataka. SSL certifikat izdaje certifikacijska kuća (engl. Certificate Authority) koja potvrđuje točnost informacija koje dobiva od određene osobe ili organizacija. Postoji više certifikacijskih kuća, a neke od najpoznatijih su Thawte, Symantec, GeoTrust i dr.

SSL certifikat
SSL certifikat je mehanizam koji do određene razine može osigurati tu sigurnost u prijenosu podataka

Različite vrste zaštite web-stranice

Pri ugovaranju SSL certifikata u nekoj tvrtki, većina tvrtki će vam ponuditi četiri vrste:

Extended (EV)

Ovaj SSL certifikat spada u najvišu razinu zaštite web stranice te je dostupan za sve vrste poslovanja. Svakako se preporučuje svim tvrtkama koje obavljaju transakcije putem kreditnih kartica.

Organization (OV)

Organizacijski SSL certifikat je vezan uz provjeru organizacija i domene te podatke o organizaciji korisnici mogu doznati klikom na oznaku “Secure Site Seal”.

Domain (DV)

Sličan je kao i prethodni, samo u ovom slučaju klikom na istu oznaku, korisnici neće vidjeti podatke o organizaciji, već samo dubinu enkripcije. Provjerava samo domenu te se može izdati odmah nakon zahtjeva.

Wildcard

Ovo je SSL certifikat koji osim glavne domene štiti i neograničen broj poddomena.

Budite oprezni pri posjetu web trgovinama

Danas je sve više web trgovina na internetu, no uvijek postoje i oni koji žele zloupotrijebiti povjerenje korisnika i samo se dokopati njihovih osobnih i drugih podataka. Zato, kada naiđete na neku web trgovinu za koju niste prije čuli, svakako pokušajte provjeriti posjeduje li bilo kakvu vrstu SSL certifikata. Iako niti to nije potpuno jamstvo sigurnosti, opet se možete osjećati sigurnije ako ćete slati svoje osobne podatke, podatke o kreditnoj kartici i sl.

Čitajte i sljedeći članak: Odličan i jeftin hosting za web stranice

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Moto oprema za sigurnu vožnju

Vožnja na motoru jedan je od najpopularnijih hobija ljeti, jer omogućuje uživanje u toplom ljetnom suncu, brzini i slobodi vožnje, bez mnogo prtljage i planiranja. Ipak, kako biste bili na sigurnom i zaštićeni od mogućih ozljeda zbog nesreća na motoru, veoma je važno imati odgovarajuću moto opremu. Postovi u istoj kategoriji: Sigurnija online kupnja uz SSL certifikat Spasite vrijedne podatke s raznih medija Što je DNS server i čemu služi? Registracija i provjera domene u 10 minuta! Hrvatski hosting najbolji je za domaće web stranice