Moto oprema za sigurnu vožnju

admin

Vožnja na motoru jedan je od najpopularnijih hobija ljeti, jer omogućuje uživanje u toplom ljetnom suncu, brzini i slobodi vožnje, bez mnogo prtljage i planiranja. Ipak, kako biste bili na sigurnom i zaštićeni od mogućih ozljeda zbog nesreća na motoru, veoma je važno imati odgovarajuću moto opremu.

Možete je pronaći u brojnim specijaliziranim trgovinama. Dostupne su razne fizičke trgovine, a sve popularnije postaju i web trgovine koje imaju vrlo širok asortiman raznih proizvoda za motore.

Nigdje bez kacige

Kada je u pitanju neophodna moto oprema, moto kaciga je jedini dio koji je zakonski obavezan prilikom svake vožnje. Upravo radi toga, kada kupujete motor, potražite odmah i kacige, a bez njih nemojte planirati vožnje. Ovu obaveznu moto opremu mora imati svaki sudionik u vožnji na motoru, što znači da je dobro imati barem dvije kacige za jedan motor, planirate li na vožnje ići u paru. 

Motoristička oprema
Većina motorističke opreme napravljena je kako bi zaštitila sudionike u prometu tijekom nesreća

Imajte ipak na umu kako, kao i kod drugih vrsta moto opreme, kacige nisu univerzalne, već se biraju prema dimenzijama glave osobe koja ih nosi. Premale kacige bit će neudobne nakon duljeg nošenja, dok su prevelike kacige nedostatne kao zaštita tijekom vožnje.

Zaštita kod padova s motora

Osim kacige, koja je obavezna, preporučuje se uložiti i u druge vrste moto opreme, koja će vas štititi tijekom mogućih nesreća. Tu su još najvažnije:

  • Zaštitne moto hlače
  • Moto jakne

One mogu spriječiti porezotine, ogrebotine i poderotine tijekom padova i uvelike smanjiti moguće ozljede kod nesreća. Za razinu zaštite najvažnije je odabrati kvalitetne materijale. Koža je dugo bila najpopularniji materijal za moto opremu, no danas je većina moto opreme napravljena od umjetnih materijala koji nude veću razinu zaštite, ali su i jednostavniji za nošenje i održavanje. Dobro je imati barem dva para moto opreme, za ljeto i za zimu, kako biste uvijek bili zaštićeni i od vremenskih uvjeta tijekom vožnje.

Pročitajte sljedeći članak: Ispravan kompresor klime jamči ugodnu vožnju ljeti

Funkcije kompresora klima uređaja u vozilu su povećavanje tlaka zraka u klimatizacijskom sustavu i omogućavanje protoka rashladnog sredstva kroz njega.

Moto oprema za hladnije dane

Većina motorističke opreme napravljena je kako bi zaštitila sudionike u prometu tijekom nesreća, no neki su dodatci također poželjni jer štite zdravlje i na druge načine. Vozite li motor po nešto hladnijem vremenu, onda su štitnici za bubrege dio moto opreme koji vas može spasiti od raznih problema s kojima se možete susresti zbog pothlađivanja. 

Rukavice su također dobar dodatak moto opremi jer sprječavaju hlađenje prstiju tijekom vožnje, što je pogotovo bitno tijekom vožnje po zimi. Maske koje prekrivaju vrat preporučljiv su dio zimske motorističke opreme bez kojeg vožnja može biti vrlo neugodna.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Unikatni darovi za rođen dan

Bliži se dan rođenja vaše bližnje osobe i želite je darovati s unikatnim i zanimljivim darom koji će se izdvojiti iz mase? U tom slučaju morate dobro promisliti o osobi koju darujete i sjetiti se koje stvari voli i želi imati. Ako darujete osobu koja je dobro situirana, tada su unikatni darovi za rođen dan upravo ono što trebate. Budući da odrasle osobe koje zarađuju imaju dovoljno novaca da si priušte parfem ili neki komad odjeće, njihovo darivanje je znatno teže od djece. Postovi u istoj kategoriji: Moto oprema za ugodniju i sigurniju vožnju Ugodnija vožnja automobilom sa zaštitom od […]