Moto oprema za ugodniju i sigurniju vožnju

admin

Vožnja motocikla mnogima predstavlja jedan od najdražih načina transporta. Brzina, adrenalin i vjetar u kosi mnogima su dovoljni da se nepovratno zaljube u motocikle, dok se sigurnosne predostrožnosti često znaju staviti u drugi plan. 

Ipak, za udobniju i sigurniju vožnju važno je prije svega uložiti u dobru moto opremu. Ona će vas zaštititi od brojnih vremenskih utjecaja, ali može vas i zaštiti od ozbiljnih ozljeda prilikom pada.

Kraljica moto opreme

Kada je u pitanju moto oprema, kaciga je nedvojbeno najvažniji dio. Kod kupnje kacige uistinu ne treba štedjeti, jer ona čuva najvažniji dio vašeg tijela. Dobra kaciga uistinu vam može spasiti život, no važno je da odaberete onu koja vam odgovara. 

Veliki izbor moto opreme u trgovinama

Kod odabira motorističke kacige, važno je odabrati dobru veličinu. Ona bi trebala usko stati na glavu, no ne bi ju trebala previše pritiskati, zato ju je najbolje isprobati u trgovini, jer već za nekoliko minuta možete primijetiti je li kaciga preuska. Iako postoji više modela, najsigurnije su integralne, koje štite glavu i vrat prilikom pada.

Moto jakna i moto hlače za udobniju vožnju

Dobra kaciga štiti vam glavu, no želite li se u vožnji osjećati ugodno te biti dodatno zaštićeni u nezgodama, onda vam osim nje treba i dodatna moto oprema u obliku hlača i jakne. Moto oprema tradicionalno je bila pravljena od kože, s obzirom da je ona nudila najveću zaštitu od vjetra, vremenskih nepogoda i padova, no danas se moto oprema najčešće radi od umjetnih materijala, poput kevlara i najlona. 

Jaknu i hlače treba isprobati prije kupnje, a generalno se preporuča kupiti modele koji nisu preuski, kako bi ispod njih mogli nositi i drugu odjeću. Uz to, postoje i moto odijela, koja su poput kombinezona, te imaju dodatne zaštite na koljenima i laktovima, što je veoma bitno kod padova.

Dodatna motoristička oprema

Jedina moto oprema koja je zakonom propisana u hrvatskoj je kaciga. Ipak, korištenje moto opreme poput hlača i jakne preporuča se zbog sigurnosnih razloga, ali i ugodnosti vožnje. Zbog velikih brzina i vjetra, vožnja na motociklu može biti poprilično neugodna za hladnijeg vremena, pa je moto opremu dobro upotpuniti :

  • pojasom za bubrege
  • rukavicama
  • čizmama

Iako ti dodatci ne utječu direktno na sigurnost u vožnji, pomažu kada je u pitanju ugodnija vožnja.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Akumulatori za automobil koji vas neće iznevjeriti

Akumulator je jedan od dijelova automobila o kojemu ne razmišljamo često, no jednom kada prestane raditi, može izazvati veoma neugodne situacije. Trebate li novi, ipak je važno da se prije kupnje informirate o tome koje su najbolje opcije za vas. Puno informacija možete pronaći na internetu, a uvijek se možete informirati i kod nekog autoelektričara ili u krajnjem slučaju u trgovini u kojoj ga planirate kupiti. Postovi u istoj kategoriji: Moto oprema – profesionalna zaštita sa stilom Veliki izbor moto opreme u trgovinama Moto oprema za sigurnu vožnju Motorističke rukavice su najbolja zaštita ruku Moto jakna kao najbolji saveznik motociklista […]