Akumulatori za automobil koji vas neće iznevjeriti

admin

Akumulator je jedan od dijelova automobila o kojemu ne razmišljamo često, no jednom kada prestane raditi, može izazvati veoma neugodne situacije. Trebate li novi, ipak je važno da se prije kupnje informirate o tome koje su najbolje opcije za vas.

Puno informacija možete pronaći na internetu, a uvijek se možete informirati i kod nekog autoelektričara ili u krajnjem slučaju u trgovini u kojoj ga planirate kupiti.

Dimenzije akumulatora su bitne

Kada se kupuju akumulatori za auto, prije svega je važno da provjerite koje su dimenzije. Iako poprilično banalna stvar, kupnja onog koji je preveliki ili premali za automobil koji imate čest je problem na koji rijetko obraćamo pažnju. Upravo radi toga, kada krećete u kupnju, prije svega provjerite koje su vam dimenzije potrebne!

Bez brige za automobil u hladnim danima

Struja hladnog starta, poznata još i kao CCA, bitna je stavka živite li u dijelovima u kojima se temperatura po zimi može spustiti i na neke veće minuse. Struja hladnog starta iznos je u amperima koji akumulator može podržati 30 sekundi na temperaturi od oko -18˚C, dok se napon akumulatora ne smanji do razine koja je neupotrebljiva. Ovaj podatak pogotovo je bitan kod paljenja auta na niskim temperaturama.

Ostale bitne značajke akumulatora

Osim CCA, još jedan bitan podatak jest i pričuvni kapacitet. Kao i kod struje hladnog starta, i kod pričuvnog kapaciteta bolje je odabrati akumulator sa što je većim brojem moguće. Pričuvni kapacitet pomoći će vam pri napajanju ako akumulator za auto zakaže, jer nam on daje podatak o broju minuta u kojima akumulator može osigurati dovoljno električne struje prije no što napon padne ispod razine minimalne vrijednosti potrebne za pokretanje vozila.

Kapacitet akumulatora

Kapacitet akumulatora također je veoma bitan faktor pri odabiru. Automobilski akumulatori zapravo su velike baterija, koje između ostalog pomažu u:

  •  pokretanju automobila
  •  napajanju svih dijelova automobila koji trebaju struju

Kapacitet akumulatora zapravo je maksimalna količina energije koju on u sebi može čuvati. Važno je imati na umu kako se kapacitet tijekom vremena, zbog stalnog korištenja i punjenja, smanjuje. Općenito pravilo jest da što je veći kapacitet to ćete duže moći koristiti isti akumulator, jer će mu duže trebati do smanjenja kapaciteta do razine kada akumulator više nije upotrebljiv. Ipak, veći kapacitet znači i višu cijenu, što svakako treba imati na umu kada je u pitanju budžet za akumulator.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Kvalitetni autodijelovi za dugotrajnost automobila

Iz godine u godinu automobilska industrija napreduje i automobili imaju sve više dijelova. Nisu svi autodijelovi bitni za samu vožnju, već neki služe i za samu ugodnost poput klime ili radija. Da biste bili sigurni da vam je automobil ispravan, potrebno je često provjeravati sve njegove dijelove i osluškivati ga tijekom vožnje. Kada čujete bilo kakve čudne zvukove, morate što prije provjeriti o čemu se radi. Novi autodijelovi danas se mogu jednostavno kupiti i putem interneta, a glavna prednost je brza dostupnost za sve automobile. Postovi u istoj kategoriji: Napajanje za sve elektroničke uređaje u automobilu Gumi tepisi za auto […]