Sigurnija vožnja auta uz svjetla za maglu

admin

Svi vozači koji žive u kontinentalnim dijelovima, gdje temperatura u zimskim mjesecima često pada ispod nule, često se susreću s vožnjom po magli. Iako se možda na prvi pogled ne čini tako, magla za vozača može biti vrlo opasna jer je vidljivost drastično smanjena i vozači će teže procijeniti udaljenost do drugog vozila. Ako je magla prisutna po noći i ako još pada i kiša, vožnja postaje iznimno naporna za vozača, ali i opasna.

Jedan od učinkovitih dodataka auta za vožnju u takvim uvjetima su svjetla za maglu. Ona se danas mogu pronaći na gotovo svim novim automobilima. 

Prednja svjetla za maglu

Većina automobila ima svjetla za maglu i to:

  • S prednje strane auta
  • Sa stražnje strane auta

Prednja svjetla za maglu su smještena što je niže moguće i nisu vrlo jaka, odnosno snop svjetlosti koju pružaju nije vrlo dalek i širok. No, ono zbog čega su važna je da osvjetljavaju rubne dijelove ceste kako bi vozač mogao zadržati smjer vožnje, što je vrlo bitno ako se vozi po cesti koju kao vozač dobro ne poznajete. Isto tako, služe i kako bi vas vozači koji vam dolaze u susret ranije primijetili.

Prednja svjetla za maglu su smještena što je niže moguće i nisu vrlo jaka, odnosno snop svjetlosti koju pružaju nije vrlo dalek i širok.

Maglenke sa stražnje strane auta

Mnogi ova popularna svjetla nazivaju i maglenke, a nije potrebno puno objašnjavati odakle baš taj naziv. Osim prednjih, nalaze se i na stražnjem dijelu auta i to najčešće samo s lijeve strane, dok neki modeli imaju stražnja svjetla za maglu na obje strane. 

Njihov glavni zadatak je zapravo obilježavanje auta, kako bi vas automobili koji vam se približavaju sa stražnje strane mogli što prije uočiti. Naveli smo ranije kako je vidljivost pri vožnji kroz maglu drastično smanjena pa je vrlo bitno da vas automobili što ranije vide. Zbog toga stražnje maglenke daju nešto jači intenzitet rasvjete.

Korištenje samo u uvjetima smanjene vidljivosti na cesti

Zakon o sigurnosti prometa na cestama nije potpuno precizan kada je riječ o korištenju automobilskih svjetala za maglu. Naime, u njemu piše da bi se trebale uključivati u slučaju smanjene vidljivosti, ali nije točno navedeno što ona podrazumijeva. No, vozite li se po magli i ako ne vidite dalje od otprilike 50 metara, savjet je svakako da ih upalite.

Pročitajte sljedeći članak: Auto amortizeri su važan dio ovjesa automobila

Koliko puta kada ste se vozili nekim automobilom ste pomislili koliko je udoban za vožnju ili koliko je neki model baš neudoban? To ponajviše ovisi o ovjesu auta koji se sastoji od brojnih dijelova koji utječu na taj osjećaj udobnosti. Kada govorimo o njegovim različitim dijelovima, mnogi su čuli za auto amortizere koji su izravno zaslužni za ranije navedenu udobnost.

Nakon što prođete dio ceste na kojem je magla, svakako ih ugasite da ne smetate ostalim vozačima s upaljenim maglenkama, ako magle više nema, budući da je riječ o nešto jačem intenzitetu svjetla.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Botoks kao koristan toksin

U posljednje vrijeme sve više ljudi odlučuje se na pomlađivanje s botoksom zbog čega je ovaj protein postao vrlo popularan. Naime, botoks ili botulinski toksin je zapravo pročišćeni protein koji se počeo razmatrati kao koristan za liječenje davne 1882. godine, a do njegove prve primjene došlo je 1920. godine kada se počeo primjenjivati za liječenje strabizma.  Postovi u istoj kategoriji: Moto oprema za sigurnu vožnju Učinkovite zaštitne naljepnice za branik automobila Auto ogledala moraju uvijek biti čista Aluminijski naplatci za ljepši izgled auta Gumi tepisi za auto kao nužni dodatak