Auto ogledala moraju uvijek biti čista

admin

Mnogi vozači pridaju puno pažnje čistoći svojih limenih ljubimaca. Tako ih redovito čiste iznutra i izvana. Osim što je čist auto atraktivniji, također čistoća nekih dijelova može itekako utjecati na povećanje sigurnosti u vožnji. Primjerice, čisto vjetrobransko staklo je vrlo važno kako biste prilikom vožnje imali dobar pregled na cestu. 

No, osim stakla, vrlo su važna i auto ogledala. Ona vam omogućuju odličan pregled na cestu straga pa je također vrlo važno za sigurnost da su ona čista. Pod time mislimo na ona koja se nalaze s lijeve i desne strane auta, kao i na ono koje se nalazi u unutrašnjosti vozila.

Bočna auto ogledala

Sa svake strane auta nalaze se bočna auto ogledala. Ona omogućuju da pogledom u njih vidite što se događa sa svake strane auta. To je posebno važno prilikom skretanja ulijevo ili udesno, kako biste mogli provjeriti dolazi li vam neki automobil ususret i kako biste ponekad možda izbjegli sudar.

Kako procijeniti kada promijeniti vozni trak pomoću bočnog ogledala – također i mrtve točke

Morate pripaziti i na mrtvi kut, odnosno na područje koje je nemoguće vidjeti pogledom u ta bočna ogledala za auto. Zato se prilikom skretanja uvijek preporučuje da još dodatno okrenete i glavu u tom smjeru kako biste se uvjerili da možete skrenuti bez da ugrožavate ulazak u putanju nekog drugog vozila.

Što se događa iza automobila

Osim gore navedenih, vrlo važno je i unutarnje auto ogledalo koje se nalazi iznad središnje konzole. Ono vam omogućuje da vidite što se događa sa stražnje strane automobila, odnosno da vidite vozila koja vam dolaze ususret. A koliko je to bitno pokazuje i činjenica da se ponekad sudar može izbjeći ako na vrijeme reagirate. Primjerice, ako vidite da se automobil iza vas neće zaustaviti na vrijeme, brzom reakcijom ćete se možda uspjeti pomaknuti u stranu ili prema naprijed te izbjeći sudar.

Situaciju u unutranjem auto ogledalu trebate redovito provjeravati
Ako u unutarnjem auto ogledalu vidite da se automobil iza vas neće zaustaviti na vrijeme, brzom reakcijom ćete se pomaknuti u stranu te izbjeći sudar.

Zato je vrlo važno redovito provjeravati situaciju u unutarnjem ogledalu za auto jer vam to može biti odlična pomoć u vožnji.

Tipski dio za auto

Kada govorimo u autodijelovima, tada se oni dijele na:

  • Univerzalne
  • Tipske

Kao što im i naziv govori, univerzalni su oni koji su namijenjeni svim modelima vozila, a tipski samo za određene. Auto ogledala spadaju u tipske autodijelove zato što svako vozilo ima drugačija ogledala i prilikom kupnje se mora kupiti odgovarajući model. 

Zbog toga je ponekad teško pronaći rezervni retrovizor pa se preporučuje kupnja originalnog, koji će najbolje odgovarati.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Čuvajte svoj automobil s auto presvlakama

Osim što svoj automobil možete čuvati na način da ga redovito servisirate i provjeravate njegovu tehničku ispravnost te da ga vozite u skladu s njegovim mogućnostima, svoje vozilo možete očuvati i na druge načine. Naime, jedan od glavnih načina na koje možete očuvati svoj automobil i samim time povećati njegovu prodajnu cijenu kada to budete poželjeli učiniti jest svakako kupnja auto presvlaka.  Naime, one su vrlo jednostavan, efikasan, ali i jeftin način na koji možete zaštititi sjedala svoga automobila od nečistoća i od habanja. Isto možete učiniti i sa svojim volanom kupnjom presvlaka za volan koji će vašu vožnju učiniti […]
Presvlake sjedala automobila