Što je DNS server i čemu služi?

admin

Ako ste tek od nedavno zakoračili u svijet interneta i razmatrate stvaranje vlastite web stranice, postoji nekoliko pojmova s kojima se morate upoznati. Neki od njih su domena, web hosting, SSL certifikat i DNS server. Kako bi mogli kreirati vlastitu web stranicu koja će biti prisutna na internetu, neophodno je znati koristiti gore navedene stvari.

DNS predstavlja adresu putem koje se povezuje domena s određenom IP adresom, a kroz nastavak teksta upoznati ćemo vas sa svim bitnim stvarima koje morate znati prije pokretanja vlastite stranice.

DNS (Domain Name System) je podosta težak pojam za jednostavno objasniti

Što je DNS?

DNS (Domain Name System) je podosta težak pojam za jednostavno objasniti, stoga ćemo vas morati detaljnije uputiti u ovu tematiku. Između svakog računala na internetu se komunikacija zasniva putem određenih IP adresa. Iako se danas web stranice posjećuju putem domene, domena je ovdje samo da maskira neugodan skup brojeva (IP adresu), koju bi bilo veoma teško zapamtiti. Upravo to radi DNS sustav, koji je zaslužan da pretvori određenu IP adresu u neko ime. 

Kako radi DNS server?

DNS server možemo poistovjetiti s velikom bazom podataka na internetu, koja spaja određene IP adrese u imena. Iako se možda čini kao nebitna stvar i nešto bez čega internet može funkcionirati, upravo DNS je jedna od najzaslužnijih stvari za globalizaciju interneta i njegovo jednostavno korištenje. Vi zapravo koristite DNS svakodnevno, kada:

  • šaljete email
  • posjećujete određenu stranicu
  •  kliknete na određeni link

DNS je stvorio taj naziv, tj. promijenio je određenu IP adresu u njega.

Promjena DNS adrese

Nakon registracije domene, potrebno ju je spojiti s web hostingom. Kada se registrira domena je isključivo samo naziv i koristi određenu IP adresu registra, tj. nije povezana s nikakvim serverom i ne prikazuje podatke web stranice. Kada domenu putem DNS adrese spojite s hostingom, onda će se posjećivanjem vašeg naziva domene posjetitelj spajati s IP adresom hostinga i bit će mu prikazana vaša web stranica.

Iako u teoriji sve ovo zvuči veoma komplicirano, u praksi je stvar veoma jednostavna. Domena predstavlja određeni naziv, koji DNS server povezuje s određenom IP adresom. Tako se umjesto upisivanja IP adrese, korisnik s upisivanjem naziva domene može spojiti s vašom web stranicom.

Domene, web hosting, SSL certifikat i DNS server

Sve ove stvari potrebne su vam za kreiranje web stranice. DNS server srećom ne morate kupovati, no domenu i hosting je neophodno zakupiti da bi mogli kreirati stranicu i da bi ona bila dostupna na internetu.

Putem web stranice https://www.studio4web.com/ možete na jednom mjestu pronaći sve potrebne stvari, a dodatna potvrda kvalitete su mnoge recenzije zadovoljnih korisnika i više od 15 godina rada.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Dizalica za auto je spas u nevolji

Svaki vozač se ponekad nađe u neugodnoj situaciji koja zahtijeva popravak na licu mjesta, a najčešće je riječ o manjem kvaru kao što je probušena guma. Zbog takve vrste kvara nije potrebno zvati vučnu službu već je dovoljno imati pomoćnika u prtljažniku, svima poznatog kao dizalica za auto, koji će vam pomoći da promijenite gumu na licu mjesta. Postovi u istoj kategoriji: Carnet domena za web stranicu Registracija i provjera domene u 10 minuta! Hrvatski hosting najbolji je za domaće web stranice Registrirajte domenu i povežite je s web stranicama Brzim postupkom registracije do vlastite domene