Anksioznost je sve češći problem današnjice

admin

Život danas se uvelike razlikuje od života od prije nekoliko godina. Očekivanja od svakog pojedinca su sve veća u svakom aspektu života. To je izrazito prisutno u poslovnom svijetu u kojem se od radnika danas očekuju sve bolji poslovni rezultati, a ujedno je izložen velikom stresu koji može dovesti do raznih negativnih posljedica. 

Tako može doći i do anksioznosti. Ona je zapravo normalni dio života i povremeno se javlja, no kada postane neprestano prisutna, onda se smatra poremećajem kojeg treba liječiti jer osobu sputava u normalnom funkcioniranju.

Simptomi anksioznosti

Anksioznost se može prepoznati po različitim simptomima koji kod nekih osoba mogu biti jače izraženiji, a kod nekih slabije. Baš zbog toga je ponekad teško rano prepoznati ovaj poremećaj jer osobe ga ne povezuju s tim simptomima. U svakom slučaju, neki od simptoma anksioznosti su:

  • Negativna razmišljanja o sebi
  • Problemi s koncentracijom
  • Uplašenost
  • Nervoza
  • Strah od gubitka kontrole
  • Povučenost itd.

Osim toga, postoje i neki tjelesni simptomi anksioznosti, kao što su povišen krvni tlak, crvene pjege, mišićni grčevi, drhtanje, bol u trbuhu itd. Osjetite li neke od navedenih simptoma, oni mogu biti znak anksioznosti pa je najbolje da što prije potražite pomoć stručnjaka.

Liječenje anksioznosti pomoću lijekova

Anksioznost se može liječiti na više načina, a mnogi se odlučuju na liječenje pomoću lijekova, odnosno anksioliticima. Problem koji se javlja pri njihovom korištenju je što mogu izazvati razvoj tolerancije. To zapravo znači da će s vremenom biti potrebna sve veća doza kako bi imali isti učinak na liječenje anksioznosti. Isto tako, ako se koriste duže vrijeme, određeni postotak pacijenata će o njima postati ovisni. 

Ako imate simptome anksioznosti potražite pomoć.
Ako se pri vama kažu neki simptomi anksioznosti, najbolje je da što prije potražite pomoć stručnjaka.

Zbog toga je preporučljivo da se lijekovi kod liječenja anksioznosti koriste što kraće i u nešto manjim dozama kako ne bi napravili više štete nego koristi. 

Liječenje pomoću psihoterapije

Još jedan način za liječenje anksioznosti je psihoterapija, odnosno kognitivno-bihevioralna terapija. Pomoću nje će se osoba naučiti nositi s tim poremećajem te će se pomoću raznih metoda pokušati riješiti taj problem. Za ovu terapiju se koriste:

  • Tehnike relaksacije
  • Tehnike disanja
  • Pozitivno mišljenje
  • Treniranje socijalnih vještina i sl.
5-minutni savjeti za terapiju simptoma anksioznosti.

Također se prakticira i individualna psihoterapija, odnosno individualni razgovori s psihoterapeutom. On će kroz razgovor pokušati doprijeti do pacijenta te mu pomoći da se suoči s problemom anksioznosti i objasniti mu što treba raditi da bi se riješio tog problema.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Krpelji su prirodni neprijatelji životinja i ljudi

Dolaskom toplijeg vremena sve veći broj ljudi odlučuje se na odlazak u prirodu i provođenje vremena u prirodi sa svojim ljubimcima. Kao jedan od neprijatelja tijekom takve zabave nameće se krpelj. Naime, to su paraziti koji napadaju životinje poput pasa te ljude kako bi sisali njihovu krv.  Najčešće razdoblje kada vlasnici mogu pronaći krpelje na psu je proljeće te jesen, no i njihova pojavnost nije isključena ni u drugim razdobljima u godini pa opreza nikada dosta. Postovi u istoj kategoriji: Kvalitetan psihoterapeut može vam pomoći Učinkovita pomoć za sve članove obitelji Bipolarni poremećaj je veoma ozbiljan problem Povećana štitnjača – […]
Šetnja u šumi sa psom krpelji