Olakšajte si obradu tla frezom za zemlju

admin

Nažalost, svake se godine broj poljoprivrednika u Hrvatskoj sve više smanjuje. Ipak, veliki broj ljudi i dalje se odlučuje obrađivati zemlju za svoje potrebe ili za prodaju. U slučaju da poljoprivrednik ne posjeduje veliku površinu obradive zemlje, vrlo je vjerojatno da će odlučiti obrađivati je uz pomoć motokultivatora. 

Motokultivator je radni stroj koji se može kretati samo tako da ga pridržava vozač. Za motokultivatore postoji veliki broj priključaka koji omogućuju njegovo univerzalno korištenje, između ostalog plug, razgrtač, kosačica i freza. Najčešće korišten priključak je freza za zemlju. 

Što je freza za zemlju

Freza za zemlju je najčešći priključak za motokultivator, koja služi za obradu tla uz pomoć zaoštrenih tanjura i niza zakrivljenih zubaca. Uz pomoć freze, u kratkom vremenu možemo obraditi cijelu poljoprivrednu površinu koju imamo na raspolaganju. 

freza za zemlju za veliku površinu obradive zemlje
Nabavka vrtnog alata prvi je korak u vrtlarenju. U slučaju da poljoprivrednik posjeduje veliku površinu obradive zemlje, najčešće korišten priključak je freza za zemlju.

Idealne površine za obradu uz pomoć freze za zemlju su vrtovi, cvjetnjaci i povrtnjaci. Postoji nekoliko vrsta za koje se možemo odlučiti, a odluka najviše ovisi o našim potrebama i budžetu.

Vrste ovog dodatka za obradu zemlje

Kako vas ne bi preplavio izbor različitih modela freza za zemlju, bitno je napomenuti da postoje tri glavne vrste: 

  • Motorne 
  • Električne 
  • Baterijske 

Motorne freze za zemlju mogu imati benzinske ili dizelske motore te predstavljaju klasičan izbor jer pružaju najveću širinu primjene. Električne su sve raširenije kod korisnika kojima poljoprivreda predstavlja hobi jer su male težine, a uz to su iznimno okretne i uspijevaju se kretati kroz uske gredice i male vrtove. Baterijske freze za zemlju su sve češće na tržištu jer predstavljaju ekološki pristup, odnosno ne ispuštaju plinove i ne stvaraju buku. 

Modeli za priključivanje na traktor

Traktorske freze za zemlju su prvenstveno namijenjene pripremi zemlje prije sjetve. Njihov je oblik noža takav da tijekom rada osigurava minimalan otpor zemlje te stoga zahtjeva relativno lagan pogon čak i na najtežem tlu. Nož intenzivno razbija grude, a da pri tome ne stvara nepropusne slojeve zemlje do kojih ne može doći voda. 

Višenamjenska freza za zemlju visokih performansi

Također, traktorska freza za zemlju ima mogućnost bočnog pomaka, a zbog spiralno postavljenih noževa traktoru će biti potrebno manje snage za rad. Zahvaljujući njihovoj konstrukciji, noževi mogu prodrijeti duboko u tlo, a postoje i različiti modeli ovisno o potrebama pojedinca. Ovisno o količini površine koju planirate obrađivati pronađite idealan model freze za zemlju.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Nabavka vrtnog alata prvi je korak u vrtlarenju

Dolazi proljeće, prve tople zrake sunca prodiru iza oblaka, a iz tla izlaze prve tratinčice. Mnogima je to znak da se sprema početak sezone vrtlarenja, a neki će se sa dolaskom proljeća i prvi put odlučiti krenuti u tu avanturu.  Vrtlarenje je nemoguće bez posjedovanja osnovnog vrtnog alata, a ponekad se može činiti teškim odlučiti što vam je točno potrebno. Nema potrebe trošiti veliku količinu novaca na kupnju velike količine različitih dijelova, jer je za početak, dovoljan osnovni vrtni alat. Postovi u istoj kategoriji: Plagron otvara vrata prekrasnim biljkama i plodonosnom uzgoju Tegle za cvijeće – ukras za svaki kutak […]
novi vrtni alat za vrtlarenje