Toner je srce laserskih pisača

admin

U širem smislu, tonerom se smatra i bilo kakva boja za ispis pomoću pisača, kao i boja za ispis fotografija u za to prilagođenim pisačima. Ipak, u užem smislu, toner je praškasta boja kojom se ostvaruje ispis laserskih pisačem. Premda može biti jednokomponentan ili dvokomponentan, u modernim pisačima dominiraju dvokomponentni toneri s manjim česticama koji omogućuju bolju kvalitetu ispisa. 

Također, može biti previđen za nadopunjavanje ili jednokratan u za to prilagođenom spremniku. Jednokratan toner za laser u za to prilagođenim spremnicima tekući je i osigurava vrhunsku kvalitetu ispisa, ali također uvjetuje i složeniju izvedbu samog pisača.

Informiranje prije kupovine dodataka za pisač

Postoji mnogo različitih vrsta tonera, a količina i kvaliteta ispisa, kao i cijena, uvjetovane su specifikacijama pojedinih pisača. Prije kupovine samog pisača, u fizičkoj ili u online trgovini, potrebno je raspitati se o specifikacijama te o vrstama dodataka prikladnim za pojedini pisač.

toner za laser
Prije kupnje tonera potrebno je razmisliti o tome što nam je kod pisača potrebno.

Ukoliko nakon kupnje pisača kupac nije siguran koji je toner za laser prilagođen upravo za njegov pisač, preporuča se u trgovinu donijeti stari kako bi prodavač mogao utvrditi o kojem se modelu radi i preporučiti kupnju novoga.

Vrste tonera

Postoje dvije vrste pisača, mono i color laserski pisači. Mono laserski pisači koriste samo crnu boju tonera, dok color laserski pisači koriste četiri boje tonera:

  • Cijan (C) je plavi
  • Magenta (M) je crveni 
  • Y (Yellow) je žuti
  • Black (K) je crni 

Black (K) crni toner najviše se koristi te prodavači preporučuju uvijek imati jedan K toner u rezervi.

Cijena tonera

Osim po boji, tonere razlikujemo i prema cijeni te postoje:

  • Originalni 
  • Kompatibilni ili zamjenski 

Originalne tonere proizvode proizvođači kao što su HP, Canon, Samsung i Epson, dok kompatibne ili zamjenske proizvode primjerice MS Industrial, Orink i dr. Originalni pružaju najbolji omjer cijene i kvalitete, dok su kompatibilni ili zamjenski cjenovno pristupačniji, ali ni jedan od njihovih dijelova nije recikliran, za razliku od dijelova originalnih.

Kako zamijeniti HP toner za laser pisač

Osim same vrste tonera, cijenu određuje i količina ispisa koju pojedini model omogućuje. Oznake na tonerima govore nam koju količinu stranica on može ispisati pa tako:

  • L označava malu količinu stranica
  • A označava standardnu količinu stranica
  • X označava veliku količinu stranica

Prije kupnje tonera, ali i samog pisača, potrebno je razmisliti o vlastitim potrebama i o tome što nam je kod pisača potrebno.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Granulom je upala zubnog tkiva

Prvi simptom granuloma oštra je bol koja se javlja tijekom konzumiranja toplih napitaka ili slatke hrane. Većina tu bol ignorira te izbjegava žvakanje na toj strani usta ili pak prestaje s konzumacijom namirnica koje izazivaju bol. Međutim, to nije bol koju bi se smjelo zanemariti.  U slučaju pojave takve boli nerijetko je riječ o granulomu. On je upala zubnog tkiva, odnosno bakterijska infekcija koja nastaje kada je zubna caklina oštećena te bakterije dopiru u živac, a potom i u vrh korijena zuba. U vrhu korijena zuba nakupina bakterija stvara gnoj te se javlja bol.  Postovi u istoj kategoriji: Toner za […]
granulom