Oglasnici su puni oglasa za najam studentske sobe

admin

Početak fakultetskog obrazovanja i upis željenog fakulteta početak je i potrage za najmom studentske sobe, odnosno studentskog smještaja s obzirom da većina studenata upisuje fakultete koji se nalaze izvan njihova mjesta prebivališta. 

S obzirom da početak odlaska na fakultet nerijetko predstavlja šok i zbunjenost kod mnogih studenata, time se i najam studenske sobe komplicira pa brojni studenti ne znaju kako doći do nje ili kako ostvariti pravo na nju stoga u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako bismo vam olakšali taj proces.

Najam studentske sobe
Najam studentske sobe se može obaviti i putem privatnih iznajmljivača stanova ili kuća.

Najam studenske sobe u stanu

Osim unajmljivanja studentske sobe putem javnog natječaja studenskih domova, najam studentske sobe se može obaviti i putem privatnih iznajmljivača stanova ili kuća. Naime, brojni stanodavci koji posjeduju stanove ili kuće s više soba nude tu mogućnost pri čemu se ostale prostorije u stanu ili kući dijele s ostalim stanoprimcima. 

Do studentske sobe na ovaj način može se doći:

 •  putem preporuka vaših prijatelja i poznanika koji poznaju nekog stanoprimca
 •  putem oglasa na internetu i internetskim studentskim grupama u kojima mnogi traže cimerstvo
 • putem agencija za nekretnine (ovo je najskuplja opcija)

Kako samostalno unajmiti studentsku sobu

Prilikom najma sobe za studente u privatnom stambenom objektu, preporuča se na početku suradnje sklopiti Ugovor o stanovanju u kojem će biti definirane sve stavke koje su važne i koje štite kako najmoprimca, tako i stanodavca, a neke od njih su:

 • termin najma (od kad do kad će trajat najam)
 • visina mjesečne stanarine
 • visina pologa
 • pravila za korištenje zajedničke imovine
 • način plaćanja komunalnih računa
 • način plaćanja mjesečne stanarine (putem uplate u banci, davanje gotovine vlasnicima nekretnine)
 • prava i obveze obiju stranaka
 • uvjeti raskida Ugovora

Iako mnogi bježe od sklapanja ugovora jer on nerijetko povećava cijenu mjesečne stanarine zbog uredbe kojom stanodavac u slučaju sklapanja ugovora plaća porez na nekretninu, ipak se savjetuje njegovo potpisivanje. Tako će obje strane biti zaštićene kako ne bi došlo ni do kakvih manipulacija.

Potrebna dokumentacija za sklapanje ugovora o najmu

Ako ste ipak odabrali najam sobe za studente reguliran Ugovorom o najmu, važno je znati koji su sve dokumenti potrebni za sklapanje takvog ugovora. A potrebni su:

 • identifikacijski dokumenti stanodavca i stanoprimca
 • izjava stanodavca koji u najam daje studentsku sobu
 • izjava stanoprimca 

Kada je napisan Ugovor o najmu i kada su definirane sve stavke u njemu, a oko kojih su se obje stranke složile, važno je Ugovor ovjeriti kod javnog bilježnika čime on postaje pravno valjan.

Čitajte i sljedeći članak: Najam stana važan je korak

Gotovo svi najmodavci će prije nego ugovore najam stana inzistirati na upoznavanju s budućim potencijalnim podstanarima.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Funkcionalno uređenje blagovaonice u stanu

Ponekad nam se čini kao da su bitne prostorije one u kojima imamo najveći namještaj. Tako ljudi često svoju pozornost i novac najviše pridaju dnevnoj sobi i spavaćoj sobi te eventualno kuhinji u kojoj se konstantno dešavaju promjene i nove investicije. Ako malo bolje razmislite, blagovaonice su prostor u kojem provodimo jako puno vremena, a ne dobivaju jednako mnogo pažnje. Postovi u istoj kategoriji: Najam stana važan je korak Komode koje plijene pozornost na prvi pogled Savršena kupaonska rasvjeta nadomak ruke Razne opcije kod profesionalnog čišćenja kuće Nabavka vrtnog alata prvi je korak u vrtlarenju