Paradontoza kao vrlo čest stomatološki problem

admin

Uz karijes, paradontoza je najčešći razlog bezubosti odraslih starijih od 40 godina. To je bolest tkiva koje podržava zub za kost te površine korijena zuba. Do paradontoze dolazi kada se zubni kamenac nataloži između zuba i desni što uzrokuje podizanje zubnog mesa koje rezultira oticanjem desni, crvenilom i stvaranjem upalnog procesa. 

S vremenom bakterije ulaze u desni i korijenske ligamente, a potom i u kost zbog čega se zubi počinju klimati i vremenom počinju ispadati.

Uz karijes, paradontoza je najčešći razlog bezubosti odraslih starijih od 40 godina.

Karijes nije jedini neprijatelj zuba

Potpuno je pogrešan zaključak da do ispadanja zubi može doći isključivo zbog karijesa što je vidljivo i iz prethodnog odlomka te krivac za ispadanje zuba može biti i paradontoza. Osim bakterija i kamenca, nju mogu prouzrokovati i:

  • Nepravilan položaj i oblik zuba
  • Loši zubni ispuni 
  • Loši protetski radovi na zubima
  • Žvakanje samo jednom stranom
  • Konzumacija isključivo mekane hrane
  • Genetika

Upravo je velik broj ljudi, posebno onih starije životne dobi, koji su u riziku od obolijevanja od paradontoze. Zato je potrebno redovito odlaziti na kontrolne preglede kod stomatologa kako bi se prevenirala pojava ovog problema i neželjeni gubitak zuba i bezubost.

Pročitajte sljedeći članak: Alternativni načini liječenja životinja

Iako brojni vlasnici životinja svoje kućne ljubimce liječe isključivo konvencionalnim načinima liječenja koje im preporučaju veterinari, postoji i dio onih koji se odlučuju na korištenje alternativnih lijekova poput CBD-a za male životinje

Bezubost bez bolova

Kao što postoji mišljenje da je karijes jedini neprijatelj zuba, tako postoji i mišljenje da do gubitka zuba ne može doći bez bolova. Ova teza je naravno netočna jer je upravo paradontoza bolest koja se ne manifestira kroz bolove. 

Upravo je izostanak bolova jedan od najvećih razloga zbog kojih ljudi ne reagiraju na vrijeme i zbog kojeg dolaze kod stomatologa tek u uznapredovaloj fazi paradontoze. 

Simptomi paradontoze

Kako biste prevenirali progresiju paradontoze obratite pozornost na iduće rane simptome:

  • Upala desni (crvenilo, uvećavanje i krvarenje desni)
  • Pojava krvi i sukrvice tijekom žvakanja
  • Povlačenje desni (zubi izgledaju duže)

Svi navedeni rani simptomi dovode do atrofiranja vilične kosti i odvajanja desni od zuba zbog čega se u tom međuprostoru stvaraju praznine, odnosno džepovi u kojima se nakupljaju ostaci hrane, slina i na kojima se razvijaju bakterije i patogeni što dovodi do čestih upala i jakih bolova. 

Kada se bakterije nakupljaju u paradontnom džepiću one napadaju kost zuba koji se počinje klimati, a kasnije ulaze i u kost na kojoj zub stoji. Na ovaj način pojava paradontoze može izazvati i brojne druge neželjene zdravstvene komplikacije zato svakako na vrijeme posjetite stomatologa.

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Zaštita auta od vremenskih nepogoda uz cerade za auto

Svi vozači čiji je auto parkiran na otvorenom, svjesni su činjenice kako je tako u potpunosti izložen raznim vremenskim nepogodama, ali i raznim drugim mogućim oštećenjima. Jedan od načina da ga zaštitite je tako da na njega postavite ceradu za auto. Riječ je o dodatku za auto koji će vam u mnogim situacijama sačuvati ga od veće štete. Ovaj dodatak nema visoku cijenu i lako je dostupan u brojnim trgovinama s autoopremom. Zapravo, njegova cijena je ništa u usporedbi s onim što biste morali platiti za popravak auta uništenog od tuče ili slično. Postovi u istoj kategoriji: Granulom je upala […]
Cerada za automobile štiti automobil od vlage, prašine i sunčevih zraka