Gdje kupiti dionice velikih stranih firmi?

admin

Korona virus uzdrmao je svjetsku ekonomiju i zbog sprječavanje krize s printanjem novca, danas svjedočimo inflaciji i porastu troškova života. Gorivo, hrana, odjeća, sve ove stvari poskupljuju jer je u opticaju više novca, a to znači da naša štednja gubi na vrijednosti. Zbog toga se kod ljudi sve češće javlja pitanje gdje kupiti dionice firmi i kako povećati zaradu od štednje. Kroz ovaj tekst odgovorit ćemo vam na to i mnoga druga pitanja.

Zbog čega se ulaže u njih?

Imajte na umu da štednjom gubite novac. Uzmimo za primjer da ste prije 10 godina imali u štednji 10 tisuća eura i danas imate istu količinu novca. Prije 10 godina ste za taj novac mogli kupiti duplo više stvari, tj. kupovna moć 10 tisuća eura bila je duplo veća nego danas zbog porasta cijena. To znači da ste vi izgubili 50% novca štedeći!

no je da znate u što zapravo ulažete novac. Dionice predstavljaju određeni udio u vlasništvu firme, prema kojem vi generirate zaradu s rastom vrijednosti firme.

S druge strane, da ste prije 10 godina taj novac uložili u neki stabilan investicijski fond koji bilježi oko 12% porasta godišnje, vi biste danas imali 25 tisuća eura i zaradili biste novac.

Sve to dovodi do toga da su dionice postale sve popularnije i najisplativiji oblik štednje, tj. investiranja. No, znate li što su one zapravo?

Što su dionice?

Prije nego što vam odgovorimo gdje kupiti dionice, neophodno je da znate u što zapravo ulažete novac. Dionice predstavljaju određeni udio u vlasništvu firme, prema kojem vi generirate zaradu s rastom vrijednosti firme. Osim toga, kod određenih firmi dobivate i dividendu, tj. ovisno o prihodima na godišnjem nivou dobivate određenu količinu zarade. 

Također, ako ste veći dioničar neke firme imate mogućnost i sudjelovati u njenim odlukama i strategijama. Bitno je napomenuti da su i dionice podložne padu cijena, no svjedočimo tome da se na dugoročno isplati ulagati u poznate firme, poput:

  • Microsoft
  • Apple
  • Palmolive
  • Dell
  • BMW
  • i slične

Najbolja strategija ulaganja je raspodijeliti portfolio na razne industrije i ne držati cijelu investiciju u jednoj firmi.

Gdje kupiti dionice firmi preko mobitela?

Sigurno se nakon cijelog teksta pitate gdje kupiti dionice i kako najlakše krenuti s investiranjem? Najbolja aplikacija koja će vam omogućiti jednostavno investiranje i mogućnost da dionicama trgujete putem mobitela je eToro. U ponudi za investiranje i u plemenite metale i kriptovalute, tako da je jednostavno možete svoj portfolio raspodijeliti u razne investicije, a ne samo dionice, i tako se osigurati od volatilnosti tržišta. Morate imati na umu da nikad ne ulažete više od onoga što ste spremni izgubiti!

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Moto oprema – profesionalna zaštita sa stilom

Za sve ljubitelje vožnje motorom moto oprema je jako važan sigurnosni aspekt i dio njihovog motorističkog imidža. Kvaliteta opreme koja se koristi prilikom vožnje motocikla mora odgovarati određenim propisanim standardima jer su uvjeti na cesti promjenjivi i vozač može doći u opasnost ako nema kvalitetnu opremu koja će ga zaštititi u takvim trenucima. Postovi u istoj kategoriji: Obračunavanje poreza u Hrvatskoj Kako trgovati kriptovalutama putem mobitela? Winterhalter perilica posuđa za najzahtjevnije