Plodni dani i njihov izračun

admin

Ovulacija,  plodni dani ili menstruacija pojmovi su koji su kod žena vrlo često prisutni. S druge strane, muškarci i nisu previše upoznati s ovim stvarima sve dok ne planiraju prinovu. Za ostvarivanje trudnoće veoma je bitno da znate kada su Vam plodni dani, jer su tada najveće šanse da će te zatrudnjeti. Ovo je posebno važno za parove koji imaju problema s trudnoćom i nikako ne uspijevaju. Sve o tome kako izračunati plodne dane, koji su simptomi ovulacije, te što se tada događa u ženskom tijelu saznajte u nastavku.

Što je ovulacija?

Ovulacija je jedan od procesa koji se dešava u ženskom tijelu prilikom normalnog menstrualnog ciklusa, a u njeno vrijeme tijelo otpušta zrele jajne stanice iz jajnika u jajovod. Ovaj period mnogi nazivaju i plodni dani. To je vrijeme kada je žensko tijelo najspremnije za oplodnju i u slučaju da se jajna stanica oplodi odlazi u maternicu. To je ujedno i početak trudnoće i stvaranja novog života u trbuhu žene. Ovulacija u menstrualnom ciklusu traje svega 1 dan i tada je žensko tijelo najplodnije, a simptome ovulacije i kako ju prepoznati saznajte u daljnjem tekstu.

Simptomi plodnih dana

Žensko tijelo tijekom menstrualnog ciklusa reagira na niz hormona koji se pretjerano ispuštaju. Upravo zbog toga poznato je da žene za vrijeme menstruacije imaju nagle promjene raspoloženja, povećan stres i neke od drugih negativnih simptoma. Kod ovulacije i plodnih dana simptomi koji se javljaju su vrućina tijela, moguća bol u predjelu trbuha, veće i osjetljive grudi, te povećana želja za seksom. Mogući su i simptomi lagane glavobolje ili mučnine, a sve ovisi o samom tijelu žene. Povećana tjelesna temperatura glavni je znak koji se pojavljuje kod većine žena, a dešava se radi oslobađanja veće količine progesterona.

Kako se računaju plodni dani?

Plodni dani računaju se veoma jednostavno, a dešavaju se najčešće u samoj sredini menstrualnog ciklusa. U slučaju da menstrualni ciklus kod neke žene traje 30 dana, tada će se ovulacija dogoditi od 13-17 dana menstruacije i trajati svega 12-24 sata. U to vrijeme žensko tijelo je najplodnije i najveće su šanse da žena zatrudni. Metoda praćenja menstrualnog ciklusa veoma je važna i kod žena koje ne planiraju trudnoću. Izračun plodnih dana može Vam pomoći da smanjite šanse za neželjenom trudnoćom, a praćenje menstruacije ukazati na neke druge probleme u tijelu ili pak trudnoću. 

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Maske za Samsung telefone za učinkovitu zaštitu

Samsung je jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača mobilnih telefona danas. Upravo radi toga, maske za Samsung telefone mogu se pronaći na svakom koraku. Kako biste bili sigurni da kupujete pravu zaštitu i kvalitetu, veoma je važno da se prije kupnje pravilno informirate. Naravno, osim lijepo izgleda, vrlo je bitno da je ona koju kupujete izrađena od što kvalitetnijeg materijala kako bi mogla učinkovito apsorbirati sve udarce. Postovi u istoj kategoriji: Sve što niste znali o ovulaciji Kako smršaviti u trbuhu? Rješenje za nadutost i njene negativne simptome Maca bio dodatak prehrani Povećana štitnjača – prevencija i liječenje