Sve što niste znali o ovulaciji

admin

Ovulacija je proces koji se događa u ženskom organizmu jednom tijekom svakog ciklusa mjesečnice, a podrazumijeva otpuštanje jajne stanice iz jajnika, pod utjecajem hormonalnih promjena. Do ovulacije obično dolazi 12 do 16 dana prije početka sljedeće mjesečnice. Kada se bliži proces ovulacije, žensko tijelo proizvodi veće količine estrogena što uzrokuje zgrušnjavanje sluznice maternice i stvaranje okruženja pogodnog za spermij. 

Ovulacija je proces koji se događa u ženskom organizmu jednom tijekom svakog ciklusa mjesečnice

Porastom razine estrogena, povećava se i razina luteinizirajućeg hormona (LH) što rezultira otpuštanjem zrele jajne stanice iz jajnika, što zovemo ovulacija. 24 do 36 sati nakon naglog porasta razine LH dolazi do ovulacije te se smatra da je žena u tom razdoblju na vrhuncu plodnosti. Do oplođivanja jajne stanice može doći samo u roku od 24 sata nakon ovulacije. Ukoliko se jajna stanica ne oplodi u tom vremenu, sluznica maternice se ljušti, čime dolazi i do propadanja jajne stanice te početka mjesečnice. Dolazak mjesečnice predstavlja početak sljedećeg ciklusa mjesečnice.

Individualnost i simptomi ovulacije

Iako je svaki organizam individualan, a posebno je to slučaj kod menstrualnog ciklusa kod žena, postoje neki učestali simptomi te vrijeme u kojemu se kod većine žena pojavljuje ovulacija. Evo i statistike:

  • prosječan menstrualni ciklus obično traje između 23 i 35 dana
  • do ovulacije obično dolazi od 12. do 16. dana prije iduće mjesečnice. 
  • najveći broj žena ovulira 14. dan ciklusa, iako to nije pravilo. 
  • 46 % ciklusa se razlikuje za sedam ili više dana.

Kada govorimo o simptomima ovulacije, neke žene tvrde kako osjećaju blago probadanje kada ovuliraju , dok mnoge tvrde kako ne osjećaju nikakve simptome niti znakove ovulacije.

Važnost poznavanja vlastitog tijela

Ukoliko želite ostati u drugom stanju, vrlo je važno da poznajete svoje tijelo i promjene koje se događaju u njemu. Stoga, ako planirate trudnoću, morate znati kada su vaši plodni dani te u te dane imati spolni odnos. Saznanje o tome kada ovulirate te kada kod vas nastupa najplodnije razdoblje, uvelike će vam pomoći u ostvarivanju trudnoće. 

Ovulacija i plodni dani

Jajna stanica ima životni vijek od maksimalno 24 sata, dok spermij može ostati aktivan i do pet dana, stoga ne čudi da do začeća može doći i ukoliko se spolni odnos odvio četiri do pet dana prije ovulacije. Dakle, ukupno razdoblje plodnosti žene bi trajalo oko 6 dana. Ipak, plodni dani su svi dani tijekom menstrualnog ciklusa kada možete zatrudnjeti ukoliko imate spolni odnos bez zaštite. 

Čitajte i sljedeći članak: Optika pomaže da odaberete savršene naočale

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

NAS Synology vrhunska pohrana podataka

Tehnologija svakim danom sve više napreduje, a posebna pozornost se naravno pridaje svim oblicima tehnoloških rješenja za pohranu podataka. Jedno od kvalitetnijih i inovativnijih rješenja je i NAS Synology, što zapravo opisuje računalo spojeno na mrežu i koje služi kao pohrana podataka, tj. backup. Postovi u istoj kategoriji: Plodni dani i njihov izračun Kako smršaviti u trbuhu? Zubni implantati odlično su rješenje kod nedostatka zuba Do lijepe kose korištenjem ekstenzija za kosu Krpelji su prirodni neprijatelji životinja i ljudi