Drugi najvažniji komad namještaja u dnevnom boravku

admin

Odmah iza sjedećih garnitura kao središnjeg komada namještaja za namještanje dnevne sobe ili boravka, slijede regali. Naime, regali se smatraju glavnim pratećim dijelom namještaja u dnevnoj sobi. Oni imaju više namjena te se obično smještaju uzduž zida dnevne sobe. Sastoje se od više pretinaca i polica.

Dizajn regala se u posljednjih nekoliko desetljeća vrlo promijenio.
Regali se smatraju glavnim pratećim dijelom namještaja u dnevnoj sobi.

Saloni namještaja danas su prepuni raznih modela regala za dnevni boravak pa ponekad nije jednostavno odabrati onaj idealni model.

Promjene regala kroz povijest

Dizajn regala se u posljednjih nekoliko desetljeća vrlo promijenio. U prošlosti su prevladavali glomazni regali od punog drveta, a služili su za odlaganje odjeće, posteljine te lijepog posuđa i ukrasa, koji su se mogli vidjeti kroz staklene dijelove, odnosno kroz vitrine. Danas su regali većinom modernog, minimalističkog dizajna kako bi dnevna soba dobila protočan izgled koji se s masivnim modelima nije mogao postići s obzirom na njihovu veličinu i činjenicu da su nerijetko „gušili“ prostor. 

Danas se na njima uglavnom nalaze multimedijski sustavi, televizije, knjige i dekoracije, a masivnost je izbjegnuta time što se danas regali za dnevni boravak sastoje od nekoliko posebnih elemenata. Oni se postavljaju na pod, montiraju na zid te sadrže kombinaciju otvorenih i zatvorenih polica napravljenih od laganih materijala koji ne djeluju teško u prostoru te ga ne zagušuju.

Sastavni regali

Sastavni regali predstavljaju posebnu vrstu te se sastoje od tri temeljne komponente:

  • dijelova okvira
  • polica regala
  • prečki 

Svoje ime ova vrsta duguje jednostavnosti i brzini svoga sastavljanja. Ovaj tip regala se sastavlja uz pomoć različitih sastavnica:

  • komponente osnovnog regala (dva okvira, dvije prečke, željeni broj polica te dijagonalnih prečki koje osiguravaju stabilnost i nalaze se na poleđini)
  • komponente dogradnog regala (jedan okvir, jedna prečka i police, zbog čega se mogu pričvrstiti na osnovnu konstrukciju)

Prednosti sastavnih regala

Osim što ih karakterizira jednostavno i brzo sastavljanje, sastavni regali za dnevni boravak imaju još prednosti:

  • učinkovita fleksibilnost (mogu se proširivati i kombinirati s drugim dogradnim modelima)
  • visok stupanj nosivosti (usprkos jednostavnom sustavu sastavljanja vrlo su nosivi)
  • optimalno korištenje prostora (mogućnost prilagodbe broja polica i nosivosti daje mogućnost prilagođavanja regala vlastitim potrebama za skladištenjem)
  • spontana prilagodba (mogu se brzo i lako pregraditi, a time i prilagoditi trenutnim potrebama – bilo da se radi o visini na kojoj će se montirati police, bilo da se radi o broju polica)

Zato posjetite salon namještaja i pogledajte online ponudu i pronađite idealan komad namještaja za svoj dnevni boravak.

Čitajte i sljedeći članak: Komode koje plijene pozornost na prvi pogled

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Sve što niste znali o ovulaciji

Ovulacija je proces koji se događa u ženskom organizmu jednom tijekom svakog ciklusa mjesečnice, a podrazumijeva otpuštanje jajne stanice iz jajnika, pod utjecajem hormonalnih promjena. Do ovulacije obično dolazi 12 do 16 dana prije početka sljedeće mjesečnice. Kada se bliži proces ovulacije, žensko tijelo proizvodi veće količine estrogena što uzrokuje zgrušnjavanje sluznice maternice i stvaranje okruženja pogodnog za spermij.  Postovi u istoj kategoriji: Sjedeća garnitura kao osnovni dio dnevnog boravka Funkcionalno uređenje blagovaonice u stanu Kuhinje su mnogima najvažnija prostorija u domu Komode koje plijene pozornost na prvi pogled Skladišni prostor i dekorativni element u kupaonici