Povećana štitnjača – prevencija i liječenje

admin

Štitnjača je dio našeg tijela koji ne dobiva dovoljno pažnje! To je fenomenalna žlijezda koja regulira velik broj bitnih hormona u našem tijelu i pomaže nam da živimo zdrav i kvalitetan život. Ona je leptirastog oblika, nalazi se na prednjoj strani vrata i opipljiva je fizički. Zato nam većina doktora pregledava štitnjaču kad dođemo na godišnji pregled. Povećana štitnjača je jedan od najčešćih problema s njom.

Funkcije štitnjače

Ona ima različite funkcije koje se mogu obujmiti u ideju „reguliranja metabolizma“. Indirektno utječe na naše srce, naš probavni sustav, naše hormone, naš reproduktivni sustav, naše mišiće, masnoću u krvi, razvoj našeg živčanog sustava – pogotovo kad smo djeca.

Štitnjača – Koja je funkcija štitnjače?

Što je to povećana štitnjača?

Vjerojatno ste čuli za ovaj problem jer je relativno čest zbog našeg neobičnog i ubrzanog načina života kojeg svaki dan vodimo. Povećana štitnjača se između ostalog zove i guša ili struma.

Ako imate ove simptome provjerite da li imate poremećaj rada štitne žlijezde

Uzroci su mnogi i iako se prije vjerovalo da je manjak joda glavni pokretač ovog problema, danas se zna da postoje razni nasljedni poremećaji i čvorovi koji pokreću ovakve probleme. Razni lijekovi mogu uzrokovati promjene na štitnjači i tako napraviti probleme pri lučenju hormona.

Problemi kod povećanje štitnjače

Kad je štitnjača povećana, otežano gutamo i dišemo, a moguće je i da osjećamo pritisak na vratu. Dijagnoza je vrlo jednostavna – fizički pregled, hormonalna slika, punkcija čvorova ako se sumnja da su maligni. Najčešće su to jednostavni procesi čije rezultate brzo dobijemo.

Simptomi koji bi vas mogli alarmirati i ukazati na to da je štitnjača povećana su: 

  • razdražljivost
  • nemir
  • znojenje
  • crvenilo
  • vlažni dlanovi
  • gubitak kilograma
  • učestala stolica
  • opadanje kose
  • smanjenje kvalitete vida

 Neki psihički problemi koje možete doživjeti su anksioznost, impulzivnost, nesanica, razdražljivost…

Kako se liječi povećana štitnjača?

Kako bi se povećana štitnjača izliječila, morate saznati što uzrokuje njen disbalans. Bitno je da liječite uzrok, a ne rezultat. Hormonalna terapija, psihoterapija, lijekovi i masaže su samo neki od načina na koje možete pripomoći svojoj štitnjači.

Zaštita štitnjače

Štitnjaču možete zaštititi tako da konzumirate različite preparate i vitamine koji reguliraju funkciju te velike žlijezde. Različite kapsule, prahovi, sokovi i dodaci prehrani mogu biti prirodna pomoć. Lijekovi su korisni samo ako zaista imate neki dijagnosticiran problem. Zdrav život je daleko bitniji od nekih dodataka, stoga se prvo investirajte u to.

Dodatak prehrani za štitnjaču

THYROID dodatak prehrani za štitnjaču, odličan je za prevenciju raznih problema. Povećana štitnjača može biti uzrok nedostatka hranjivih tvari u organizmu, koje su je dovele u disbalans. THYROID dodatak će vam pomoći da redovno opskrbljujete tijelo hranjivim tvarima i biti prevencija oboljenja. Jod, selen i ashwagandha su odlični za rad štitnjače, a upravo oni su sastavni elementi ovog napitka

Zubni implantati kao zamjena izgubljenog zuba. Implant je titanijumski šraf koji se ugrađuje u kost vilice i srasta sa njom, a služi kao zamena za koren izgubljenog ili nedostajućeg zuba. Čitajte više …

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Kolagen za kosu čini je snažnom

Kolagen je gotovo najzastupljeniji protein u vašem tijelu i glavni sastojak vezivnog tkiva. Iako ljudski organizam sintetizira kolagen ta sinteza se smanjuje s godinama: što smo stariji to manje kolagena proizvodimo. Kolagen je bitan i za zdravlje zglobova i vezivnog tkiva pa je gubitak kolagena višestruko negativna pojava. Posebno je važan kolagen za kosu, jer je on čini snažnom i gušćom, te potiče njen rast. Postovi u istoj kategoriji: Rješenje za nadutost i njene negativne simptome Anksioznost je sve češći problem današnjice Maca bio dodatak prehrani Alternativni načini liječenja životinja Naočala su pomagalo koje čuva oči i vraća dobar vid