Slovenska nacionalna domena za domaće tržište

admin

Većina zemalja na svijetu danas ima vlastitu nacionalnu domenu. Riječ je o domeni čija ekstenzija sadrži kraticu te zemlje. Tako je domena .SI slovenska nacionalna domena. Hrvatska nacionalna domena ima oznaku .HR i slično. Svaka od tih domena ima određene uvjete za registraciju, odabir naziva i slično i svaka od njih ima određenu organizaciju koja prati da je sve kako treba.

Naime, može postojati samo jedna unikatna .SI domena, odnosno jedna kombinacija točno istog naziva i ekstenzije. Ako je to slučaj s vašom, možete pokušati promijeniti ekstenziju .SI u neku drugu.

ARNES kao slovenska organizacija za registraciju

Kada je u pitanju domena .SI, sve vezano uz registraciju i provjeru je li određena kombinacija slobodna tiče se organizacije ARNES. Kratica je to engleskog naziva Academic and Research Network of Slovenia, ili prevedeno Akademska i istraživačka mreža Slovenije. Ova organizacija obavlja razne informatičke usluge, a ujedno je zadužena za upravljanje sa .SI domenama.

Ova organizacija je osnovana davne 1992. godine te osim oko registracije domena .SI, djeluje i na raznim drugim područjima:

  • Izrada komunikacijsko-informacijske infrastrukture
  • Razne strateške funkcije itd.

O uspješnosti ove tvrtke najviše govori činjenica da su 2014. godine dobili posebnu medalju za zasluge pri razvijanju komunikacijsko-informacijske infrastrukture.

Registracija .si domene
Ako se odlučite za ARNES, to je svakako dobra ideja.

Registracija .SI domene

Za razliku od nekih drugih nacionalnih domena drugih zemalja, ARNES je nametnuo svoja pravila za registraciju domene .SI. Kao prvo, registrirati je mogu samo oni koji koriste neku uslugu koju osigurava ARNES. To primjerice može biti usluga web hostinga. Naime, ukoliko se odlučite za registraciju nacionalne domene, svakako će vam biti potreban i neki hosting web stranica.

Ako se odlučite za ARNES, to je svakako dobra ideja jer ćete tako odmah riješiti i to da možete napraviti registraciju .SI domene. Za registraciju je potrebno ispuniti PDF obrazac za registraciju domene koji se može pronaći na ARNES mrežnim stranicama.

Danas se za bilo kakve informatičke usluge možete odlučiti za koju god tvrtku poželite.

Prijenos domene iz druge tvrtke

Danas se za bilo kakve informatičke usluge možete odlučiti za koju god tvrtku poželite. A ako kasnije želite domenu prebaciti na ARNES, to je također moguće. Ako to želite napraviti, javite im se putem e-maila te će vam oni objasniti daljne korake. 

Cijeli postupak je vrlo jednostavan i vjerojatno će sve biti riješeno odmah u jednom danu. A nakon toga možete sve potrebne usluge, između ostalog i registraciju .SI domene, obaviti putem ARNES-a. 

Postovi u istoj kategoriji:

Next Post

Razne opcije kod profesionalnog čišćenja kuće

Danas živimo u svijetu u kojem mnogi ljudi jednostavno nemaju vremena za mnoge stvari, odnosno jako puno vremena im je podređeno poslu. Zbog toga ne stignu obaviti stvari poput čišćenja svog doma, bilo da se radi o kući ili stanu. Srećom, taj problem se može vrlo jednostavno riješiti jer postoje i brojne tvrtke koje nude mogućnost čišćenja kuće. Tako na vrlo jednostavan način mogu živjeti u čistom domu, a ne moraju trošiti vrijeme na čišćenje. Iako se u početku smatralo da je ta vrsta usluge namijenjena samo bogatima, konkurencija je učinila svoje i danas su ove usluge pristupačne svima. Postovi […]